Avion se prilikom poletanja sudario sa vatrogasnim vozilom u Limi

Na aerodromu u Limi dogodila se avionska nesreća kada je avion kompanije LATAM udario u vatrogasno vozilo.

Datum / Date: 19.11.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Twitter

U avionskoj nesreći koja se dogodila na aerodromu Lima (LIM) u Peruu poginula su dva vatrogasca kada se njihovo vozilo sudarilo na pisti sa avionom kompanije LATAM prilikom poletanja.

Kako je do nesreće došlo nije još uvek najjasnije. Vatrogasno vozilo je velikom brzinom uletelo na poletno-sletnu stazu u trenutku kada je avion Airbus A320neo aviokompanije LATAM počeo sa ubrzavanjem u fazi poletanja. Prema nezvaničnim informacijama, vatrogasno vozilo je bio jedno od nekoliko koje je učestvovalo u vežbi za slučaj vanrednih situacija. Prema drugim informacijama vozilo je jurilo na mesto jednog drugog incidenta koji se malo pre toga dogodio na aerodromu.

U zvaničnom saopštenju aerodromskog operatora navedeno je da vatrogasno vozilo nije imalo dozvolu da pređe preko piste.

Avion je udario u vatrogasno vozilo i tom prilikom mu je otpao motor, i zapalio se desni stajni trap. Odmah je izbio požar koji samo zahvaljujući brzoj intervenciji nije doveo do eksplozije celog aviona u tom trenutku punom goriva.

Svi putnici iz aviona su evakuisani i prema prvim informacijama nisu povređeni.

Avion je bio na letu  LP 2213 od Lime do Hulijake, grada na jugoistoku Perua. Zbog ove nesreće, aerodrom u Limi je zatvoren za saobraćaj sve do sutra, pa su brojni letovi iz Evrope preusmereni na druge aerodrome. Tako je Iberija iz Madrida otišla u Bogotu, a letovi KLM-a i Air France-a preusmereni su u Panamu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije