Formirano udruženje pet najvećih evropskih avio kompanija

U Amsterdamu je održan neobičan sastanak na kome je pet najvećih evopskih avio kompanija pokrenulo borbu protiv sve jače konkurencije.

Datum / Date: 21.01.2016.

Autor / Author: Aviatica

U Amsterdamu je danas (21. januar 2016) formirano udruženje “Airlines for Europe” (A4E) koga će činiti pet najvećih avio kompanija starog kontinenta.

Amsterdamskom sastanku su prisustvovali prvi ljudi Lufthanse, Karsten Špor (Carsten Spohr), Air France-KLM-a Aleksandar de Žunijak (Alexandre de Juniac), easyJet-a Kerolin Mekol (Carolyn McCall), IAG-a koji je vlasnik British Airwaysa i Iberije, Vili Volš (Willy Walsh) i Ryanair-a Majkl O’Liri (Michael O’Leary). Njima se pridružila i evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc.

Ovo je drugi ovakav sastanak na kome je petoro najvećih ovog puta formiralo alijansu (udruženje) nazvano “Avio kompanije za Evropu”, koje će imati za cilj da lobira kod evropskih institucija za bolje uslove poslovanja i za stvaranje povoljne poslovne klime koja će evropskim prevoznicima omogućiti da se bolje suoče sa narastajućom konkurencijom sa Bliskog istoka.

Osim te teme, na današnjoj konferenciji se razmatrala zaštita prevoznika od prekomernih štrajkova kontrolora leta, smanjivanju aerodromskih taksi i nameta, ukrupnjavanju evropskih navigacionih centara radi racionalizacije kontrola letenja i manjih troškova preleta.

Učesnici konferencije su sa velikim zadovoljstvom prihvatili novu vazduhoplovnu strategiju koju je početkom decembra 2015. usvojila Evropska komisija.

Najveći evropski avio prevoznici su se dogovorili da rade intenzivno na snižavanju aerodromskih troškova. Prema istraživanju koje je predstavljeno na konferenciji najmanje 21 evropski aerodrom je podigao namete aviokompanijama za najmanje 80 posto u poslednjih deset godina.

“Ovo je u potpunoj suprotnosti sa padom prosečnih cena avio karata u Evropi, koje su u istom periodu pale za 20%. Želimo da stvorimo rast i nova radna mesta u Evropi ne samo u avijaciji već i šire”, objašnjeno je u zvaničnom saopštenju sa današnjeg sastanka.

000ba885-614

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije