Air Serbia vanredno otkazuje veliki broj letova

Air Serbia vanredno otkazuje veći broj letova počev od kraja decembra saznaje Aviatica. Otkazivanja se nastavljaju i u februaru.

Datum / Date: 21.01.2016.

Autor / Author: Aviatica

Air Serbia vanredno menja red letenja tokom zime saznaje Aviatica.

Prva otkazivanja letova tokom zimskog reda letenja su se desila u periodu između 31. decembra do 7. januara. U tom periodu je otkazano oko 20 povratnih letova (40 poletanja i sletanja), ali su ujedno i uvedeni, u znatno manjem broju, neki dodatni letovi zbog praznika.

Nakon 8. januara do kraja prvog meseca otkazano je dodatno još tridesetak povratnih letova. Razlozi za otkazivanje svih ovih letova nisu poznati, pošto Air Serbija nije odgovorila na pitanja koja smo joj postavili.

Do sada je najviše letova otkazano na linijama prema Bejrutu, Tel Avivu, Briselu i Bukureštu, Istanbulu, Atini i Skoplju. Ukupno prema zvanično objavljenom redu letenja u januaru je naknadno otkazano više od 4% od planiranih letova, dok je na pojedinim linijama otkazano od 10 pa čak do 30 posto letova. Prema podacima iz rezervacionih sistema ova praksa se nastavlja i u februaru.

Iz Air Serbije nisu odgovorili na pitanja postavljena još 18. decembra njihovoj službi za odnose sa medijima. Ni posle više od mesec dana nismo dobili odgovore koliko je tačno letova otkazano, na kojim destinacijama kao i za što su ti letovi poništeni. Air Serbia je takođe odbila da odgovori na pitanje da li je javnost trebalo da bude obaveštena o ovakvim sistemskim otkazima.

Letovi se otkazuju prema zakonskom roku od najmanje sedam dana pre planiranog poletanja, očigledno da bi se izbeglo plaćanje penala putnicima koji su kupili karte. Ako se let otkaže do sedam dana pred poletanje avio kompanija je dužna da putnika prebaci na neki drugi let ili da mu vrati novac ali ne i da mu isplati penale od nekoliko stotina evra.

Osim samih putnika o ovim otkazanim letovima javnost ne zna ništa, pošto Air Serbia nije obavestila javnost o ovim planskim promenama reda letenja, na što je bila obavezna po Zakonu o vazdušnom saobraćaju (član 94) koji izričito nalaže da se svaka sistemska promena u odnosu na odobreni red letenja mora objaviti u javnosti najkasnije deset dana pre promene.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije