Grčka otvorila granice za građane Srbije

Od 19. aprila u 8 ujutro granice Grčke su otvorene za državljane EU, Srbije i još četiri zemlje.

Datum / Date: 19.04.2021.

Autor / Author: Aviatica

Granice Grčke su zvanično otvorene za državljane Srbije od danas, 19. aprila 2021. u 8 časova ujutro.

Prema najnovijoj uredbi grčkog Ministarstva turizma, državljani zemalja Evropske Unije, Srbije, SAD, Velike Britanije, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata mogu da uđu u Grčku uz strogo poštovanje mera koje važe u ovoj zemlji kao i prema posebnim procedurama.

Obavezan sedmodnevni karantin koji je do jutros bio na snazi, više ne važi za ove zemlje koje su izabrane da budu deo probnog, prelaznog perioda do planiranog punog otvaranja Grčke za turiste koje se očekuje od 14. maja 2021.

Prema najnovijim pravilima, državljani pomenutih zemalja mogu da uđu u Grčku preko devet graničnih prelaza na aerodromima u Atini, Solunu, Iraklionu i Hanji (Krit), Rodosu, Kosu, Mikonosu, Santoriniju i Krfu kao i preko dva drumska granična prelaza iz Bugarske: Promahonas, koji je bliži Srbiji i nalazi se na putu između Sofije i Soluna i Nimfeja, koja je smeštena istočnije i mogu je koristiti putnici iz Istočne Bugarske i Rumunije.

Prema novim pravilima putnici iz Srbije moraju prilikom ulaska u Grčku poseduju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu o završenoj vakcinaciji, na kojoj se vidi da je druga doza primljena najmanje 14 dana pre ulaska. Grčka će priznavati sve vakcine koje se daju u Srbiji.

PLF Obrazac

Osim ovoga, svi putnici su obavezni da online popune poseban obrazac PLF (The Passenger Locator Form) 24 sata pre planiranog ulaska u Grčku. U obrascu moraju da navedu svoje lične podatke kao i adresu boravka u Grčkoj. U toku dana putnici će dobiti povratnu informaciju sa QR kodom bez koga neće biti moguće da se uđe u Grčku. Problem može predstavljati to što, prema informacijama sa zvaničnog sajta gde se popunjava ovaj obrazac, on može stići tokom samog putovanja dok je putnik u avionu ili kolima.

Međutim, na graničnom prelazom ovi uslovi nisu jedini. Svi putnici koji budu ulazili u Grčku mogu biti podvrgnuti pregledu na graničnom prelazu i može im se tražiti da urade brzi antigenski test. Nigde ne postoji informacija da li se taj test plaća i koliko, ili je možda besplatan. Ako test pokaže da je neko od putnika pozitivan na koronavirus Covid-19 on će zajedno sa saputnicima biti smešten u desetodnevni karantin u nekom od hotela koje je Grčka odredila za te potrebe o trošku grčke države.

Posebne mere tokom boravka

Svi koji se odluče da posete Grčku od 19. aprila do 19. maja moraju da se pridržavaju važećih mera koje su veoma stroge, ali nisu ni jasno definisane. Navodi se, na primer, da je policijski čas na snazi od 19 do 5 ujutro, ali da se on vikendom pomera na 21 do 5 ujutro, međutim prema pojedinim izvorima, on je stalno od 21 do 5 časova. Boravak stranaca, turista, je dozvoljen samo u mestu gde imaju rezervisan smeštaj koji je prijavljen u PLF obrascu, a kretanje između mesta nije dozvoljeno. Ne kaže se ništa kako je to tačno regulisano u slučajevima spojenih naselja duž obale ili  velikih gradova poput Soluna ili Atine. Da li to znači ako imate smeštaj u Glifadi ne možete da odete u Atinu, na primer.

U Grčkoj trenutno ne radi ništa. Zatvorene su kafane i tržni centri, a prodavnice rade u nekom posebno restriktivnom režimu. Iz raznih napisa po medijima može se steći utisak da su nabavke osnovnih životnih namirnica omogućene isključivo putem online porudžbina  i odlaska u zakazano vreme u prodavnicu da se roba preuzme. Kretanja su takođe ograničena na šetnje i korišćenje bicikla, šetnje kućnih ljubimaca, dok se vožnja automobilom ograničava na maksimalno tri osobe ili na članove istog domaćinstva.

Početkom aprila su, navodno, popuštene ove mere, pa su rekreativni odlasci van mesta boravka dozvoljeni samo preko vikenda. Šta je tačno na snazi, zapravo niko ne zna sa sigurnošću, ali ohrabruje to što je najavljeno otvaranje zemlje od 14. maja kada zvanično počinje turistička sezona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije