Hainan Airlines uspostavio avioliniju od Pekinga do Beograda

Početna|VESTI|Srbija i region|Hainan Airlines uspostavio avioliniju od Pekinga do Beograda

Hainan Airlines uspostavio avioliniju od Pekinga do Beograda

Kineska aviokompanija Hainan Airlines uspostavila je redovnu liniju između Pekinga, preko Praga, do Beograda.

Objavljeno:15. 9. 2017.|09:45 » 13:35Autor: Tagovi:, , , , , |

Avion kineske aviokompanije Hainan Airlines sleteo je danas nešto posle 9 časova na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ na prvom letu novouspostavljene aviolinije između Pekinga i Beograda.

Avionom Airbus A330-300 u Beograd su na prvom letu doputovali i brojni kineski privrednici i predstavnici poslovnih asocijacija. Njih su na beogradskom aerodromu dočekali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, amabasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang i domaći novinari.

Kako nezvanično saznajemo na prvom letu iz Pekinga i Praga u Beograd je ukupno doputovalo 210 putnika, a iz njega će nešto kasnije ka ova dva grada odleteti oko 50 putnika.

„Linija je tek počela i prodaja karata za sada ide dobro imajući u vidu postojeći obim saobraćaja između Srbije i Kine. Verujemo da će se u budućnosti  poslovne veze i broj putovanja između dve zemlje povećavati. Optimisti smo po pitanju ove linije“, rekao je za portal Aviatica Pier Guo, generalni direktor praške kancelarije Hainan Airlines-a, koja je za sada zadužena i za srpsko tržište.

Linija između Pekinga i Beograda uspostavljena je produžetkom postojeće linije Hainan Airlines-a do Praga. Avioni na ovoj liniji će dva puta nedeljno: ponedeljkom i petkom, produžavati do Beograda, a prevoznik je obezbedio sve neophodne administrativne dozvole da prevozi putnike ne samo između Srbije i Kine već i između Beograda i Praga.

Letovi će se upočetku obavljati avionom Airbus A330-300 sa 292 sedišta od čega 32 u biznis 260 u ekonomskoj klasi.

Prema redu letenja avion iz Pekinga preko Praga sletati u Beograd pomenutim danima u 9.20, a vraćaće se nazad u 11.10. Let do Praga će trajati oko sat i po, a nastavak putovanja ka Pekingu je posle dvočasovne pauze na praškom aerodromu. Ukupno putovanje, sa pauzom u glavnom gradu Češke trajaće oko 12 i po sati.

Iako su naši političari najavljivali da će saobraćaj između Kine i Srbije biti uspostavljen u saradnji dve aviokompanije – kineske (Hainan) i naše (Air Serbia), to se nije desilo. Liniju do Pekinga uspostavio je kineski avioprevoznik Hainan Airlines samostalno, ali u ovoj kompaniji navode da ipak postoji saradnja sa Air Serbijom.

„Hainan Airlines trenutno i nije baš poznat u Srbiji, ali mi već imamo međulinijski sporazum sa Air Serbijom, tako da putnici jednostavno mogu da presedaju u Beogradu na naše letove sa linija prema drugim gradovima. Mi ćemo preduzeti korake da ubrzamo potpisivanje kodšer sporazuma sa Air Serbijom u budućnosti“, rekao nam je Guo.

On je za portal Aviatica potvrdio da će u Beogradu uskoro biti otvorena kancelarija Hainan Airlines-a: „Otvaranje kancelarije u Beogradu je veoma važno za stvaranje čvršćih veza između Srbije i Kine i za podsticaj razvoja ovdašnjeg tržišta. Mi smo doneli odluku da otvorimo kancelariju i trenutno radimo na tome. Očekujemo da će biti otvorena u narednih tri meseca“.