Hainan Airlines uspostavio avioliniju od Pekinga do Beograda

Kineska aviokompanija Hainan Airlines uspostavila je redovnu liniju između Pekinga, preko Praga, do Beograda.

Datum / Date: 15.09.2017.

Autor / Author: Aviatica

Avion kineske aviokompanije Hainan Airlines sleteo je danas nešto posle 9 časova na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ na prvom letu novouspostavljene aviolinije između Pekinga i Beograda.

Avionom Airbus A330-300 u Beograd su na prvom letu doputovali i brojni kineski privrednici i predstavnici poslovnih asocijacija. Njih su na beogradskom aerodromu dočekali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, amabasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang i domaći novinari.

Kako nezvanično saznajemo na prvom letu iz Pekinga i Praga u Beograd je ukupno doputovalo 210 putnika, a iz njega će nešto kasnije ka ova dva grada odleteti oko 50 putnika.

„Linija je tek počela i prodaja karata za sada ide dobro imajući u vidu postojeći obim saobraćaja između Srbije i Kine. Verujemo da će se u budućnosti  poslovne veze i broj putovanja između dve zemlje povećavati. Optimisti smo po pitanju ove linije“, rekao je za portal Aviatica Pier Guo, generalni direktor praške kancelarije Hainan Airlines-a, koja je za sada zadužena i za srpsko tržište.

Linija između Pekinga i Beograda uspostavljena je produžetkom postojeće linije Hainan Airlines-a do Praga. Avioni na ovoj liniji će dva puta nedeljno: ponedeljkom i petkom, produžavati do Beograda, a prevoznik je obezbedio sve neophodne administrativne dozvole da prevozi putnike ne samo između Srbije i Kine već i između Beograda i Praga.

Letovi će se upočetku obavljati avionom Airbus A330-300 sa 292 sedišta od čega 32 u biznis 260 u ekonomskoj klasi.

Prema redu letenja avion iz Pekinga preko Praga sletati u Beograd pomenutim danima u 9.20, a vraćaće se nazad u 11.10. Let do Praga će trajati oko sat i po, a nastavak putovanja ka Pekingu je posle dvočasovne pauze na praškom aerodromu. Ukupno putovanje, sa pauzom u glavnom gradu Češke trajaće oko 12 i po sati.

Iako su naši političari najavljivali da će saobraćaj između Kine i Srbije biti uspostavljen u saradnji dve aviokompanije – kineske (Hainan) i naše (Air Serbia), to se nije desilo. Liniju do Pekinga uspostavio je kineski avioprevoznik Hainan Airlines samostalno, ali u ovoj kompaniji navode da ipak postoji saradnja sa Air Serbijom.

„Hainan Airlines trenutno i nije baš poznat u Srbiji, ali mi već imamo međulinijski sporazum sa Air Serbijom, tako da putnici jednostavno mogu da presedaju u Beogradu na naše letove sa linija prema drugim gradovima. Mi ćemo preduzeti korake da ubrzamo potpisivanje kodšer sporazuma sa Air Serbijom u budućnosti“, rekao nam je Guo.

On je za portal Aviatica potvrdio da će u Beogradu uskoro biti otvorena kancelarija Hainan Airlines-a: „Otvaranje kancelarije u Beogradu je veoma važno za stvaranje čvršćih veza između Srbije i Kine i za podsticaj razvoja ovdašnjeg tržišta. Mi smo doneli odluku da otvorimo kancelariju i trenutno radimo na tome. Očekujemo da će biti otvorena u narednih tri meseca“.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije