IATA: Pandemija imala razarajuće dejstvo na avio saobraćaj

Najnoviji izveštaj koji je objavila IATA pokazuje da je pandemija skoro uništila avio saobraćaj u 2020.

Datum / Date: 11.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: United Airlines

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj, IATA, objavila je svoj godišnji izveštaj za 2020. godinu koji pokazuje razarajuće efekte pandemije na avio saobraćaj u svetu.

Broj putnika u avio saobraćaju u 2020. iznosio je 1,8 milijardi što je za 60,2 posto manje nego u 2019. Potražnja za putovanjima je opala za 65,9 posto, s tim da je tražnja u međunarodnom saobraćaju pala za 75,6 posto, a u domaćem za 48,8.

Povezanost destinacija avio linijama je prepolovljena, a ukupan broj linija je manji za 60 posto. Ukupan prihod u avio industriji pao je za 69 posto na 189 milijardi američkih dolara. Sveukupni pokazatelji u avio saobraćaju ukazuju da je to najgora godina za industriju od 1950. kada je počelo njihovo beleženje.

„Prošlu godinu (2020) bi trebalo zaboraviti. Ipak, analizirajući statističke podatke o učinku pokazala se zadivljujuća priča o izdržljivosti. Kada je kriza bila najdublja, tokom aprila 2020. čak 66 posto komercijalne flote u svetu je bilo prizemljeno, jer su države zatvorile svoje granice ili uvele stroge karantinske mere. Milion radnih mesta u avio industriji je ugašeno. Ukupni gubici su narasli na 126 milijardi američkih dolara. Mnoge vlade su prepoznale ključnu ulogu avio saobraćaja i pomogle njegovom očuvanju paketima finansijske pomoći, ali je i posvećenost zaposlenih da se prebrodi najteža godina u istoriji avio saobraćaja imala velikog uticaja na opstanak“, izjavio je Vili Volš, generalni direktor IATA.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije