ICAO saglasan da se formira katarski vazdušni prostor

Katar, čiji je vazdušni prostor do sada kontrolisao susedni Bahrein, dobio zeleno svetlo da preuzme nadležnost vazdušne plovidbe.

Datum / Date: 03.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: ICAO

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva, ICAO, dala zeleno svetlo za osnivanje katarskog vazdušnog prostora, koji je do sada bio u nadležnosti Bahreina.

Organizacija koja je telo Ujedinjenih nacija, odobrila je predlog da se formiraju dva nova vazduhoplovna područja: Doha FIR (Flight Information Region) i Doha SRR (Search and Rescue Region).

Prema ovoj odluci za koju je ICAO utvrdio da je u skladu sa Čikaškom konvencijom, Katar će povratiti kontrolu dela sopstvenog vazdušnog prostora, koja je do sada bila u nadležnosti Agencije za vazdušnu plovidbu Bahreina na osnovu ranijeg bilateralnog sporazuma dve zemlje.

Bahreinu, koja je najmanja zemlja u regionu Persijskog zaliva, je od 1971. na osnovu međunarodnih sporazuma dodeljena kontrola velikog međunarodnog vazdušnog prostora u zalivu koji se proteže od Kuvajta pa sve do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tako je vazdušni prostor Katara sveden samo na enklavu okruženu vazdušnim prostorima Bahreina, UAE i Saudijske Arabije, dok će sada, on moći da se proširi na severni deo prema vazdušnom prostoru Irana.

Ovo je postao veliki problem za Katar, kada su mu pre nekoliko godina susedne arapske zemlje, uključujući i Bahrein, uvele sankcije zbog navodne saradnje sa „neprijateljskim“ Iranom. Zabrana korišćenja vazdušnog prostora tih zemalja za avione iz Katara, značila je u praksi da ti avioni ne mogu da koriste čak ni vazdušni prostor sopstvene zemlje jer je on u nadležnosti druge države. Tada je uspostavljen uzan koridor koji je sve katarske avione vodio ka vazdušnom prostoru Irana što je značilo veliko zaobilaženje, znatno produžavanje ruta i enormne troškove za katarsku nacionalnu aviokompaniju Qatar Airways.

Iako je blokada Katara prestala, neprijateljsko raspoloženje u Bahreinu je još uvek opstalo, ali se ova država saglasila da će u skladu sa odlukom ICAO pomoći Kataru da preuzme kontrolu nad sopstvenim vazdušnim prostorom. Katar će značajno profitirati formiranjem sopstvenog zone kontrole vazdušne plovidbe jer se ona nalazi u regionu sa jednom od najvažnijih i najprometnijih interkontinentalnih vazdušnih ruta, pa će prihodi od preleta stranih aviona ubuduće biti podeljeni između Bahreina, Katara i UAE.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije