Air France naručio 60 aviona Airbus A220

Završeno je farbanje prvog od 60 naručenih aviona A220, koji će od septembra ući u flotu Air France-a.

Datum / Date: 03.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air France

Prvi od 60 poručenih aviona Airbus A220-300 stiže na aerodrom Charles de Gaulle krajem septembra.

Ovim avionom, koji je nastao kao Bombardier CS300, Air France će obnoviti svoju flotu za regionalni i srednjelinijski saobraćaj koja se sastoji od modela Airbus A318 i A319.

Izbor modela A220 je u skladu sa Air France-ovim planom održivog poslovanja. Napravljen je od lakih kompozitnih materijala, troši 20 odsto manje goriva i proizvodi 34 odsto manje buke u odnosu na letelice koje zamenjuje.

Airbus A220 će imati ključnu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja kompanije: smanjenje emisije ugljen-dioksida za 50% u apsolutnom iznosu u domaćem i regionalnom saobraćaju do 2024. godine kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 50% po putniku po pređenom kilometu do 2030. godine.

Prvi od navedenih 60 aviona Airbus A220 već je dobio Air France oznake. Letelica na sebi ima nove Air France boje i na prednjem delu trupa ima krilatog morskog konjića, istorijski simbol aviokompanije koji oslikava njenu bogatu istoriju.

Air France Airbus A220 moći će da primi 148 putnika. Svako sedište biće opremljeno USB priključcima tipa A i tipa C i svi putnici će imati pristup Wi-Fi mreži sa svojih ličnih uređaja.

Obuka posade – bezbednost na letu od ključne važnosti

Kako potpuno novi tip aviona dolazi u flotu, čitava aviokompanija Air France se priprema za dolazak ove letelice najnovije generacije – od pilota i stjuardesa, do zaposlenih na održavanju.

Airbus A220 će proći niz testova na zemlji i u vazduhu, a mesec dana po dolasku će se koristiti samo za obuke letačkog i zemaljskog osoblja.  Formirane su dve osnovne grupe, piloti i stjuardese, koji će dalje obučavati svoje kolege. Plan aviokompanije je da približno 700 pilota bude obučeno da upravlja ovim avionom. Takođe, 14 stjuardesa

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije