Icelandair preuzima Wow Air

Icelandair kupuje domaćeg konkurenta aviokompaniju Wow Air specijalizovanu za transatlantske low-cost letove

Datum / Date: 07.11.2018.

Autor / Author: Aviatica

Icelandair je saopštio da je postignut dogovor o preuzimanju rivalske aviokompanije Wow Air po ceni od 15,7 miliona evra.

Vlasnik Wow Air-a će biti isplaćen u akcijama Icelandair-a, a dve kompanije će nastaviti da posluju sa odvojenim brendovima, s tim da će ovog puta zajedno držati skoro 4 posto tržišta na severnoatlantskoj ruti i tako postati značajan takmac u ovoj veoma konkurentnoj utakmici. Skuli Mogensen, osnivač i vlasnik Wow Air-a će ovim dogovorom postati akcionar Icelandair-a.

Obe kompanije koriste aerodrom Keflavik u Rejkjaviku kao hab za letove ka Severnoj Americi povezujući ovaj kontinent sa Evropom.

Wow Air je prošlu finansijku godinu završio sa velikim gubitkom od 45 miliona dolara zbog čega je ovoj kompaniji bila neophodna hitna finansijska injekcija kako bi mogla da nastavi da radi. Malo pre postizanja dogovora sa Icelandair-om Wow Air je objavio da ukida neke od svojih linija ka Severnoj Americi među kojima su i Sent Luis, Sinsinati i Klivlend.

Odluka o preuzimanju Wow Air-a tek treba da bude potvrđena od strane akcionara Icelandair-a i islandske antimonopolske agencije. Postoji veliki rizik da će dva prevoznika, budući da više nisu konkurenti, podići cene aviokarata. I dalje će postojati bojazan da li će i ovako zajedno opstati posebno imajući u vidu da se i sam Icelandair već duže vreme suočava sa veoma žestokom konkurencijom, a muče ga i visoke cene goriva.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije