Hainan Airlines ukida direktnu liniju od Pekinga do Beograda

Nakon godinu dana kineska aviokompanija Hainan Airlines ukida liniju od Pekinga do Beograda.

Datum / Date: 08.11.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aviatica / Dragan Nikolić

Kineska aviokompanija Hainan Airlines će ukinuti svoju liniju od Pekinga do Beograda i to već krajem novembra. Vest je preneo specijalizovani sajt za avio linije Routesonline.

Ova je kompanija ukinula prodaju za svoje letove do Beograda od 26. novembra. Poslednji planirani let na liniji Peking – Beograd je u petak 23. novembra.

Let do Beograda je uspostavljen na insistiranje srpske vlade, čiji su predstavnici u više navrata boravili u Kini kako bi dogovorili uspostavljanje direktnog avio saobraćaja. Jedna ideja je bila da se saobraćaj obavlja zajednički sa srpskom nacionalnom aviokompanijom Air Serbia, ali do ozbiljnije saradnje između dve kompanije nikada nije došlo.

Potpredsednik aviokompanije Hainan Hou Wei potvrdio je u razgovoru za sajt Aviatica  na godišnjoj skupštini IATA koja je održana u junu 2017. u Meksiku da su odluku o uspostavljanju linije doneli na molbu srpske strane.

„Odluku smo doneli na neki način veoma kasno i to nakon što smo se sreli sa premijerom Srbije koji nam je skrenuo pažnju na ovu ideju. Zamoljeni smo tada od strane Vlade Srbije da otvorimo ovu novu liniju“, rekao je Wei prošle godine u junu.

Hainan Airlines je doneo odluku da produži svoju postojeću liniju Peking – Prag do Beograda. Linija je uspostavljena 15. septembra 2017. sa dva leta nedeljno, a do danas nije zabeležila dobre rezultate. Prema informacijama do kojih je došao naš sajt u početku je na ovim letovima bilo tek 30-tak putnika, da bi kasnije kako je vreme odmicalo prosek bio blizu 100 putnika. Od tog broja je tek polovina bila na letu za Peking, dok su ostali koristili direktnu vezu sa Pragom. Kapacitet aviona je 292 putnička mesta.

Nakon ukidanja linije do Beograda, Hainan će zadržati svoju direktnu vezu između Pekinga i Praga, sa tri nedeljna leta.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije