Incident na beogradskom aerodromu – oštećen avion Air Serbije

U incidentu na beogradskom aerodromu prilikom uparkiravanja aviona došlo je do manjeg oštećenja aviona i avio mosta.

Datum / Date: 12.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Na beogradskom aerodromu jutros, 12. septembra, došlo je do manjeg incidenta u kome nije bilo povređenih.

Avion aviokompanije Air Serbia, registarskih oznaka YU-APF je po povratku iz Atine (let JU517) malo pre 6 časova promašio zaustavnu liniju za nekoliko metara. Tom prilikom se levo krilo aviona podvuklo pod avio most i izazvalo njegovo manje oštećenje.

Saopštenje Aerodroma

„Jutros se na beogradskom aerodromu, prilikom uparkiravanja aviona nakon sletanja, dogodio manji incident na poziciji C5, kada je došlo do kontakta krila letelice sa avio mostom. Aerodromske službe reagovale su pravovremeno i u skladu sa procedurama, a svi putnici bezbedno su iskrcani.“

O incidentu je izvestio N1   koji je napisao da je došlo do „nekontrolisanog kretanja aviona nakon što su se putnici iskrcali“. Međutim, u saopštenju Aerodroma Beograd potvrđena su naša saznanja da je do incidenta došlo prilikom uparkiravanja aviona, dakle dok su putnici još bili unutra.

Iz saopštenja aerodroma vidi se i da su aerodromske službe u komunikaciji sa aviokompanijom Air Serbia i sa nadležnim institucijama. Istraga, koja će utvrditi sve činjenice, je u toku.

Prema našim saznanjima, oštećenje na avio mostu je malo, a aerodrom je potvrdio da „ovaj događaj ne utiče na prihvat i otpremu putnika i vazduhoplova, prema procenama stručnih aerodromskih službi“.

Sa druge strane nije poznato kakva oštećenja je pretrpeo avion Air Serbije, ali će on sasvim sigurno, a u skladu sa bezbednosnim procedurama, morati da bude povučen iz saobraćaja na nekoliko dana, kako bi se utvrdilo da li postoje bilo kakva oštećenja.

Današnji događaj izazvao je manje probleme u funkcionisanju saobraćaja nacionalnog avio prevoznika, koji je iznenada ostao bez jednog operativnog aviona. Kasnije u toku dana je otkazan povratan let za Cirih (JU 370/371).

Foto: Avion YU-APF koji je učestvovao u incidentu / Anna Zvereva / Wikimedia

Naslovna fotografija: Ilustracija / D. Nikolić

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije