Inicijativa Air Serbije za smanjenje potrošnje goriva i emisiju gasova

Air Serbia počela korišćenje SkyBreathe aplikacije za pilote kako bi smanjila potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

Datum / Date: 01.04.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

U okviru aktivnosti koje sprovodi sa ciljem zaštite životne sredine, Air Serbia je implementirala mobilnu aplikaciju „SkyBreathe“ programa za praćenje i kontrolu potrošnje goriva, namenjenu svom letačkom osoblju.

Mobilna aplikacija pilotima Air Serbije pruža uvid u sve letove koje su obavili, uz mogućnost analize svake faze leta, poređenja odstupanja između realizacije i plana, kao i praćenja uspešnosti primene implementiranih inicijativa koje doprinose smanjenju emisije gasova. Pilotima je putem aplikacije dostupno i mnoštvo informacija koje pomažu u aktivnostima pre poletanja i nakon samog leta.

„Briga o zaštiti životne sredine predstavlja neodvojiv deo našeg svakodnevnog poslovanja i zadovoljni smo jer inicijative koje pokrećemo daju rezultate. Tokom 2019. godine uspeli smo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida za gotovo tri hiljade tona. Naši piloti su najzaslužniji za smanjenje potrošnje goriva jer se procedure sa ovim ciljem uglavnom preduzimaju tokom samog leta. Upotreba mobilne aplikacije dodatno će pospešiti proces optimizacije i raduje nas svaki novi korak ka održivijoj budućnosti avio-industrije,“ izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbije.

Prepoznajući brigu o budućnosti naše planete kao jednu od ključnih tema za celokupno društvo, Air Serbia od 2013. godine aktivno učestvuje u procesu EU ETS, koji podrazumeva praćenje emisije ugljen-dioksida na teritoriji Evropske unije, a od 2019. i u Šemi za kompenzaciju i smanjenje emisije ugljenika u međunarodnom vazduhoplovstvu (CORSIA) Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva. Početkom oktobra 2020. godine, Air Serbia je postala deo zajednice korisnika „SkyBreathe“ sistema i pridružila se svetskim aviokompanijama koje koriste ovaj specijalni softver namenjen očuvanju životne sredine. (Saopštenje i foto: Air Serbia)

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije