Izazovna sezona za Montenegro Airlines

Crnogorski Montenegro Airlines se bori sa brojnim problemima i pehovima usred veoma dobre turističke sezone.

Datum / Date: 26.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Crnogorska nacionalna aviokompanija suočava se brojnim problemima usred turističke sezone zahvaljujući kojoj su joj avioni najčešće puni do poslednjeg mesta.

Prema pisanju crnogorskih medija ova je kompanija tokom proteklog vikenda imala blokirane račune usled dugovanja prema zajedničkoj agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) koje iznosi 2,3 miliona evra. Nakon što je postignut sporazum o načinu naplate SMATSA je u ponedeljak, 24. jula, povukla blokadu računa crnogorskog avioprevoznika čime je omogućeno da kompanija nastavi da nesmetano posluje.

Osim dugovanja prema kontroli letenja, kako prenose mediji, Montenegro Airlines ima poreski dug od 14 miliona evra na ime poreza na zarade i doprinose koji nisu plaćani od 2012. godine, zatim dug prema Aerodromima Crne Gore (Tivat i Podgorica) od 17,8 miliona evra, Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu od 1,5 miliona evra,brazilskom proizvođaču aviona Embraer od 1,7 miliona evra te mnogim drugim dobavljačima.

635222910038063388_air_serbia

Air Serbia pojačava kapacitete ka Tivtu

Zbog veoma velike tražnje na liniji ka Tivtu i Air Serbia povećava svoje kapacitete. prema dostpnim infomacijama iz rezrervacionog sistema, na oko dvadesetak letova u narednih mesec dana, počevši od 29. jula Air Serbia je predvidela da umesto aviona ATR-72 uvede veći avion Airbus A319, najčešće na večernjim letovima.

Problemi za Montengro Airlines su se pojavili baš u trenutku kada na najfrekventnijoj liniji ove kompanije između Tivta i Beograda postoji ogromna potražnja zbog čega cene karata rastu.

Prema podacima iz rezervacionih sistema na svih sedam letova ove kompanije u naredna dva dana avioni su popunjeni do poslednjeg mesta. Zbog svega toga Montenegro Airlines je odlučio da na postojeća 22 nedeljna leta na ovoj liniji uvede dva dodatna.

Letovi YM 206/207 će se obavljati od 27. jula, četvrtkom i nedeljom sve do sredine avgusta sa polaskom u 18.50 iz Beograda, odnosno u 20.15 iz Tivta.

Međutim, obavljanje saobraćaja za Montenegro Airlines dodatno su otežali i pehovi koje je u poslednje vrene imao njihov avion Embraer 195 sa registarskom oznakom 4O-AOB. Ovom avionu su se prethodnih dana dogodila dva incidenta. Prvo je 21. jula popodne, na povratku aviona iz Londona za Tivat, došlo do pucanja vetrobranskog stakla. Zbog toga je avion tehničkim letom isto veče prebačen na podgorički aerodrom gde je urađena zamena vetrobranskog stakla i on je ponovo uključen u saobraćaj od 22. jula uveče, da bi samo dva dana kasnije ponovo imao incident.

Prema saopštenju iz kompanije, 24. jula uveče došlo je do uletanja ptice u levi motor aviona prilikom poletanja iz Tivta za Moskvu. Zbog toga je posada aviona, razmotrivši situaciju, nakon 15-tak minuta leta, dok se avion nalazio u vazdušnom prostoru Srbije, donela odluka da prinudno sleti na podgorički aerodrom. Putnici su smešteni u hotel do sledećeg dana kada su nastavili putovanje za Moskvu drugim avionom.

Avion 4O-AOB je trenutno van saobraćaja, nalazi se na podgoričkom aerodromu i čeka završetak popravke. U situacijama kada ptica uleti u motor vazduhoplova, dolazi do oštećenja rotorskih i turbinskih lopatica mlaznog motora što  vrlo često zahteva njihovu zamenu, a za to je potrebno izvesno vreme. Postoji bojazan da će ovaj avion još neko vreme biti van saobraćaja. Zbog nedostatka jednog aviona u saobraćaju danas se mogu očekivati određena operativna kašnjenja u odnosu na planirani red letenja na aerodromu u Podgorici, dok bi svi letovi sa tivatskog aerodroma trebalo da budu obavljeni prema planiranom redu letenja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije