LAX – Spoterski raj

Los Anđeles - LAX je povezan sa preko 200 destinacija na svim kontinentima i kao takav jedan je od najvećih aerodroma na svetu.

Datum / Date: 25.07.2017.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Moglo bi se reći da ne postoji poznatiji aerodrom na svetu od losanđeleskog. Čuveni znak aerodroma „LAX“ ispisan džinovskim slovima na petlji na prilasku aerodromu je jedan od najslikanijih motiva na svetu. Ovaj znak koji je naširoko prepoznatljiv brend aerodroma nastao je inspirisan holivudskim znakom. Holivud je upravo i najzaslužniji za to što je ovaj aerodrom jedan od najpoznatijih na svetu. Na njemu se odavno snimaju filmovi, mnogi blokbasteri sadrže scene sa aerodroma.

travel 106

Travel Magazine

Ovaj tekst je originalno objavljen u najnovijem, julskom, broju Travel Magazina, u okviru vazduhoplovnog dodatka Travel&Sky, u kome još možete čitati i o poljskoj aviokompaniji LOT.

Osim svoje filmske slave, Los Anđeles je poznat i kao jedan od najvećih i najprometnijih aerodroma na svetu. Po ukupnom broju putnika od oko 81 milion u 2016. LAX je četvrti aerodrom na svetu iza Atlante, Pekinga i Dubaija. To je bio skok kojim je Los Anđeles preskočio aerodrome Heathrow u Londonu, Haneda u Tokiju i O’Hare u Čikagu.

Aerodrom Los Anđeles je samo jedan od mnoštva aerodroma u ovom gradu i okolini. Pored njega veoma su poznati i aerodromi Hollywood Burbank, John Wayne, Long Beach Airport i Ontario International Airport. Svi oni se nalaze u ogormnom metropolitenskom području Los Anđelesa koje broji skoro 19 miliona stanovnika i drugo je po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama.

U okviru Los Anđelesa se nalazi mnogo manjih i većih urbanih područja i gradova. Sam aerodrom se nalazi u delu grada poznatom po imenu Westchester. Sa ostalim delovima grada aerodrom je povezan na mnogo načina, ali ni za jedan od njih se ne može reći da su baš zgodni i efikasni.

Velike udaljenosti, izuzetno gust i komplikovan saobraćaj, slaba pokrivenost gradskom železnicom i slabo razvijen gradski (javni) prevoz glavni su razlozi za komplikovanu vezu aerodroma sa svim ostalim delovima grada.

Najbolji način da se od aerodroma stigne do željenog dela grada je da se koristi taksi koji je veoma skup, posebno imajući u vidu ogromne udaljenosti. Jeftinija opcija je da se koriste specijalizovane FlyAway autobuske linije. Po ceni od oko 10-tak dolara moguće je stići do Union stanice u centru Los Anđelesa, ili do Holivuda, Vestvuda, Van Najsa u čuvenoj Dolini ili Long Biča.

Spirit of Santa Monica

Metro sistem koji postoji u gradu nije razgranat u dovoljnoj meri da bi njegovo korišćenje bilo jednostavno i efikasno. Nedaleko od aerodroma postoji metro stanica „Aviation/LAX“ na zelenoj liniji. Do ove stanice postoji besplatan aerodromski šatl autobus.

Domaće stanovništvo koje koristi aerodrom u velikoj meri do njega putuje m automobilom, koji je glavno prevozno sredstvo u Americi generalno. U celom okruženju aerodroma postoje na desetine privatnih parkirališta gde se mogu ostaviti automobili na kraći i duži period. Sva parkirališta su povezana sa aerodromom besplatnim šatl autobusima koji voze do terminala.

Aerodrom u Los Anđelesu ima devet terminala koji su raspoređeni u obliku potkovice u čijoj unutrašnjosti se nalazi splet prilaznih saobraćajnica simpatično nazvan „Svetski put“ (World Way). Terminali su nazvani brojevima, od jedan do osam, dok je jedan, centralni i najveći nazvan „Tom Bradly International Terminal“ (TBIT). Ovaj terminal je rezervisan za sve inostrane aviokompanije koje lete do Los Anđelesa.

Domaći prevoznici su se rasporedili na ostalih osam terminala. Za Deltu Air Lines su rezervisani terminali 2 i 3, United ima ekskluzivno pravo na raspolaganje terminalima 7 i 8, American Airlines koristi terminal 4, a Southwest Terminal 1. Terminale 5 i 6 kortiste Jet Blue, Alaska Airlines, Air Canada, Hawaiian, Virgin America i mnogi drugi manji i regionalni avio-prevoznici. Svi terminali su spojeni unutar tranzitne zone raznim pasarelama, tunelima i prolazima.

tom bradley international

Los Anđeles je jedan od najvećih aerodroma na svetu. Svi avio-prevoznici koji lete do njega povezuju ga sa preko 200 destinacija na svim kontinentima. Osim razvijenog putničkog saobraćaja na aerodromu postoje i veoma veliki kargo kapaciteti, tehničke službe i helikopterska baza.

Iako aerodrom u Los Anđelesu nije matični aerodrom nijedne aviokompanije koja je članica neke od tri globalne avioalijanse, zahvaljujući velikom broju aviokompanija koje su na njemu prisutne ovaj se aerodrom može smatrati pravim čvorištem sve tri alijanse: SkyTeam, Star Alliance i Oneworld. Sve tri alijanse na ovom aerodromu imaju svoje salone za putnike viših klasa, a salon Star Alijanse već dve godine uzastopno osvaja Skytrax nagradu za najbolji salon na svetu.

Lax star lounge

Kao izuzetno dinamičan aerodrom sa velikim brojem avio kompanija i avio operacija koje se odvijaju preko četiri paralelne piste, aerodrom u Los Anđelesu je pravi zabavni park za sve ljubitelje avijacije. Njegova utisnutost u urbano tkivo jedne metropole stvorila je brojne javne tačke sa kojih je moguće posmatrati avione iz zapanjujuće blizine.

Jedna od najpoznatijih je skver na Sepulveda bulevaru, pored čuvenog In ‘n’ out restorana brze hrane. Redovi za burger u ovom restoranu su ogromni, a stolovi ispred restorana krcati zbog toga što preko ovog mesta sleću avioni. Parkić se nalazi tik pored praga jedne od četiri piste i blizina avionima na ovom mestu je apsolutno zadivljujuća.

Osim ovakvih mesta, nedaleko od aerodroma postoji i vazduhoplovni muzej „Fight Path – musem and learning center“. Ovaj mali muzej istorije avijacije u Kaliforniji ima isvoju stazu slavnih napravljenu po uzoru na holivudsku. Čuveni pioniri avijacije i zaslužni avijatičari dobili su svoj ploče na bulevarima u okolini aerodroma. Tu su i ploče sa imenima Hauarda Hjuza i Amelije Erhart.

in n out burger lax

Ovaj tekst je napisan zavaljujući poljskoj aviokompaniji LOT koja je organizovala posetu Los Anđelesu za novinare iz Poljske i zemalja centralne i istočne Evrope, povodom svog inauguralnog leta na novouspostavljenoj liniji od Varšave do Los Anđelesa. Posetu ovom gradu pomogla je i turistička organizacija Los Anđelesa.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije