JAT Tehnika počela konverziju B767 iz putničkog u teretni

Kao prvi u ovom delu sveta u Jat Tehnici su počeli konverziju Boeing-a 767 u saradnji sa izraelskom avio-industrijom

Datum / Date: 25.10.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Avia Prime

Avia Prime grupa, jedna od vodećih kompanija u za održavanje vazduhoplova u Evropi, u saradnji sa kompanijom Israeli Aerospace Industries započela je radove na konverziji aviona tipa Boing 767-200/300 iz putničkog u teretni program.

Konverzija se obavlja u JAT Tehnici, srpskoj podružnici Avia Prime grupe i našem najvećem centru za održavanje aviona, pod kompanijinim sertifikatom izdatim od strane Američkih civilnih vazduhoplovnih vlasti.

JAT Tehnika se na ovaj način, pridružila malobrojnoj grupi prestižnih evropskih kompanija koje obavljaju veće modifikacije na Boingu 767. Celokupan proces konverzije se obavlja u Beogradu, u pogonima JAT Tehnike, na dve proizvodne linije unutar hangara broj 2, na preko 9,000 metara kvadratnih. Do sada je investirano više od pet miliona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta, obuke zaposlenih i nabavku nove mehanizacije. JAT Tehnika je u ovom periodu zaposlila preko 100 novih stručnjaka koji će ojačati postojeći tim i razmeniti iskustva na ovom jedinstvenom projektu u našoj zemlji i regionu.

„Izuzetno smo ponosni što je jedan takav gigant, kao što je Izraelska avio-industrija, video potencijal u JAT Tehnici i verovao u njega. Dugo smo se pripremali za ovo i prolazili rigorozne kontrole od strane Američkih civilnih vazduhoplovnih vlasti i izraelskog partnera. Ovaj uspeh predstavlja prekretnicu u razvoju Avia Primea i označava početak nove etape, kada ćemo našim poslovnim partnerima pružiti jedinstvenu i sveobuhvatnu ponudu pod jednim Avia Prime brendom,“ izjavio je Piotr Kaczor, glavni izvršni direktor Avia Prime grupe.

„Beograd postaje najveće vazduhoplovno čvorište na Balkanu i Istočnoj Evropi, što znači da će po svom značaju uskoro prevazići dane stare slave kada je spajao sve kontinente i služio kao odskočna stanica za najveće svetske destinacije. Avia Prime je, takođe, zaokupljena rastom i razvojem, a naše širenje će omogućiti jedinstveno radno iskustvo i stvoriti nove prilike za zaposlenje. Ovaj program konverzije je prvi ove vrste u ovom delu Evrope. Od svih stvari koje smo prvi uradili, ova je sigurno najveća“, zaključuje Kaczor.

Vodeću evropsku grupu za popravke aviona, Avia Prime, čine kompanije JAT Tehnika u Srbiji, Linetech u Poljskoj i Adria Tehnika u Sloveniji. Sa višedecenijskim iskustvom, kompanija je specijalizovana za bazno i linijsko održavanje aviona, u skladu sa zahtevima EASA Part – 145 i FAA 14 CFR 145. Grupacija trenutno zapošljava preko 1,500 eksperata. U četiri baze, koje su potpuno opremljene neophodnim alatima i mehanizacijom, sa 34 linije za održavanje aviona i preko 100 klijenata, Avia Prime grupa održava najpopularnije tipove uskotrupnih i širokotrupnih aviona najvećih svetskih proizvođača.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije