Jet Airways pred kolapsom i bez pomoći Etihad Airways-a

Indijska aviokompanija Jet Airways ima novca za još sedam dana rada, a suvlasnik Etihad Airways nudi nedovoljnu pomoć.

Datum / Date: 16.01.2019.

Autor / Author: Aviatica

Indijska aviokompanija Jet Airways se suočava sa velikim problemom. Nakon što je Etihad Airways, koji je vlasnik 24% akcija indijskog avioprevoznika potvrdio da će učestvovati u planiranoj dokapitalizaciji ali po ceni upola manjoj nego što je bila poslednja vrednost akcije, njihova vrednost je momentalno pala za 7%.

Jet Airways je prvog dana u ovoj godini zakasnio sa otplatom kredita indijskim bankama zbog čega je dobio opomenu i rok od tri meseca da izmiri celokupan dug, a da ukoliko to nije u stanju da pokrene postupak stečaja.

Nakon ovoga većinski vlasnik kompanije, indijski SBI je formirao odbor za pronalaženje rešenja pošto je kompanija bez novca za operativno poslovanje. Prema navodima medija, novca ima tek toliko za redovno odvijanje saobraćaja u narednih sedam dana.

Ulje na vatru dolio je manjinski suvlasnik Etihad Airways, koji je na inicijativu odbora da se izvrši hitna dokapitalizacija kompanije odgovorio potvrdno ali je ponudio da uloži tek 150 rupija (1,85 evra) po akciji što je duplo manje od poslednje postignute cene akcije na berzi. Ovaj odgovor Etihada izazvao je istog trenutka drastičan pad vrednosti akcija Jet Airways-a za čak 7 odsto.

Kompanije koje su iznajmile avione Jet Airways-u i aviomehaničari koji ih održavaju su na ivici strpljenja zbog nagomilanih neplaćenih računa. Situacija je kritična, pišu indijski i svetski mediji.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije