Etihad Airways otkazao nabavku novih aviona za Air Serbiju

Etihad otkazao deo velike narudžbine aviona od Airbus-a koji se odnosi samo na deset aviona planiranih za Air Serbiju.

Datum / Date: 14.01.2019.

Autor / Author: Aviatica

Aviokompanija iz Abu Dabija (UAE) Etihad Airways koja je suvlasnik Air Serbije, se nalazi u velikoj finansijskoj krizi zbog čega preduzima brojne mere, a najnovija je otkazivanje nabavke 10 aviona Airbus A320neo, koji su bili deo veće porudžbine novih aviona od Airbus-a. Ovih deset aviona su bili planirani za flotu Air Serbije, a prvih nekoliko je trebalo da stigne u Beograd do kraja prošle godine, sudeći prema najavama od pre dve godine kada je plan obelodanjen.

Prema tada postignutom dogovoru Air Serbia je depozit od 23,5 miliona evra koji je stajao zarobljen u Airbus-u još od perioda kada je Slobodan Milošević pokušao da nabavi nove avione za tadašnji Jat Airways, prepustila Etihadu, koji ga je iskoristio za narudžbinu velikog broja aviona. Etihad je tada ukupno naručio 87 aviona, od čega 36 uskotrupnih (10 A320neo za Air Serbiju, 26 A321neo), 50 širokotrupnih A350 i jedan teretni A330. Od celokupne narudžbine, Etihad je za sada odustao samo od deset aviona namenjenih Air Serbiji. S obzirom da je Air Serbia te avione svakako trebalo da plati, a Etihad je kroz veliku porudžbinu obezbedio povoljnu cenu, postavlja se pitanje ko je zapravo otkazao ovu porudžbinu – Etihad ili, što bi bilo daleko logičnije, Air Serbija.

Naš nacionalni avio prevoznik je cele prošle godine odbijao da medijima odgovori na brojna pitanja kada stižu avioni, a prva reakcija je stigla tek kada je iz Etihada objavljeno da se odustaje od nabavke novih aviona. Odmah potom su iz Air Serbije za domaće medije potvrdili ovu vest i dodali da će Etihad vratiti Air Serbiji uplaćeni depozit.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije