KLM slavi vek postojanja

Holandska aviokompanija KLM, osnovana 7. oktobra 1919. je prva aviokompanija na svetu koja slavi vek postojanja.

Datum / Date: 07.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: KLM

Svečano je danas u Holandiji gde tamošnja nacionalna aviokompanija danas proslavlja čitav vek postojanja. Pre tačno 100 godina od danas, 7. oktobra 1919. osnovana je Kraljevska aviokompanija (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij) poznata po svojoj skraćenici KLM.

Osim što je najstarija operativna aviokompanija na svetu, KLM  je i najstarija aviokompanija koja kontinuirano posluje i to pod istim imenom.

Povodom rođendana KLM-a, stižu čestitke iz celog sveta, a među prvima su se oglasili partnerski i bratski Air France i Boeing čiji avioni čine gotovo celokupnu flotu holandskog avioprevoznika.

Svi putnici KLM-a na današnjim letovima će dobiti specijalni poklon u znak sećanja na ovaj veoma značajan jubilej. U Amsterdamu, na aerodromu Schiphol, pored koga je u gradu Amstelven i sedište KLM-a, održana je svečana konferencija za novinare.

KLM je od 2003. deo vazduhoplovne grupacije Air France-KLM, a godinu dana kasnije pristupa Sky Team alijansi. U svom sastavu ima i avioprevoznike Transavia, koji se bavi low-cost saobraćajem i Martinair, koji je specijalizovan za kargo saobraćaj, regionalni KLM Cityhopper i KLM Asia sa sedištem na Tajvanu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije