LOT i Nordica potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Poljska avio-kompanija LOT i estonska Nordica su sklopile sporazum o strateškom partnerstvu koji stupa na snagu od 19. novembra.

Datum / Date: 05.11.2016.

Autor / Author: Aviatica

Poljski LOT i estonska Nordica su sklopili sporazum o strateškom partnerstvu, saopšteno je u Varšavi.

Nordica je nova estonska nacionalna avio-kompanija nastala nakon gašenja Estonian Air-a, koja je do sada poslovala kao brend.

Za ovu kompaniju je do nedavno letela slovenačka Adria pošto Nordica nije posedovala sopstveni AOC (dozvolu da može da leti), ali je ova dozvola nedavno pribavljena i to preko ćerke kompanije Regional Jet OU (IATA: EE, ICAO: EST), koja koristi šest Bombardier-ovih aviona : dva CRJ700 i četiri CRJ900 iz nekadašnje flote Estonian Air-a.

nordica-and-adria-small

Adria ustupila mesto LOT-u

Sličan sporazum, ali manjeg obima, Nordica je imala sa slovenačkom Adrijom. On će biti raskinut 19. novembra na dan kada će na snagu stupili sporazum sa LOT-om

Ovoj prilično komplikovanoj ličnoj karti kompanije od 19. novembra se priključuje i poljski LOT, koji će prema upravo objavljenom strateškom partnerstvu preuzeti 49% akcija Regional Jet-a.

Osnovna ideja je da dve kompanije sarađuju tako što će  svi letovi koji se sada obavljaju iz Talina i koji nose oznaku Nordice dobiti i oznaku LOT-a, koji će i jedan svoj Embraer privremeno bazirati u Talinu, odakle će leteti za Nordicu, noseći oznake obe kompanije. U isto vreme dva aviona Nordice CRJ900 će iz Varšave leteti za potrebe LOT-a.

Nordica će za sve svoje letove koristiti LOT-ovu komercijalnu i operativnu platformu. Svi letovi će biti u sistemu LOT-a i moći će da se prodaju preko sajta poljskog avio-prevoznika. LOT će u isto vreme značajno ojačati svoju poziciju na tržištu Baltičkih zemalja i Istočne Evrope.

„Ovo je prvi korak u smeru konsolidacije tržišta centralne i istočne Evrope od strane LOT-a. U isto vreme to je orvi ovakav sporazum između dva avio-prevoznika unutar ovog regiona i kao takav predstavlja inovativni poslovni model, kojim se pokazuje da avio-kompanije iz ovog regiona ne moraju da budu u podređenom položaju prema velikim kompanijama iz Zapadne Evrope“, rekao je Rafal Milčarski, generalni direktor LOT-a.

lot-and-nordica

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije