LOT Polish Airlines kupio nemačku aviokompaniju Condor

Poljski LOT je dao najbolju ponudu za kupovinu nemačkog avioprevoznika Condor koji se nedavno spasao od bankrota.

Datum / Date: 24.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Condor

Nemačka aviokompanija Condor (Condor Flugdienst GmbH) sa sedištem u Frankfurtu, biće prodata kompaniji LOT Polish Airlines (LO/LOT).

Poljski avioprevoznik je pobedio na tenderu koji je raspirasala nemačka vlada za prodaju Condor-a nakon što ga je novčanom pozajmicom od 380 miliona evra spasla od gašenja kada je njegov tadašnji vlasnik, britanski Thomas Cook proglasio bankrot.

Pobednik na tenderu je objavljen u Frankfurtu, danas u 11 časova i to je Polish Aviation Group, koji je vlasnik LOT-a. Dva prevoznika sa istim vlasnikom će tako postati jedna od najvećih evropskih avio grupacija kojoj će Nemačka i Poljska biti ključna tržišta.

U saopštenju za medije se navodi da će Condor zadržati svoj koncept poslovanja (prema destinacijama za odmor) kao i upravu, dok će PGL obezbediti stabilno poslovanje ovoj kompaniji.

„Preuzimanje Condora se savršeno uklapa u strategiju PGL-a. To omogućava budućnost Condoru i nudi stabilnost i bolje mogućnosti za zaposlene, punike i poslovne partnere. Želimo da očuvamo Condor-ov veoma popularan brend u Nemačkoj i da ga predstavimo novim tržištima u Evropi. Svim srcem želimo dobrodošlicu Condor-ovim zaposlenima u PGL porodicu i pozivamo ih da zajedno stvorimo jednu od najvećih avio grupacija u Evropi“, izjavio je Rafal Milčarski, predsednik upravnog odbora PGL-a i generalni direktor LOT-a.

Uprkos problemima sa kojima se suočava, Condor je velika i značajna aviokompanija. Nastao je 1956. Godišnje preveze blizu 10 miliona putnika (isto kao i LOT) ka stotinak destinacija za odmor u Evropi, Africi i Americi. U prošloj finansijskoj godini (2018/19) Condor je ostvario dobit od 57 miliona evra. Omiljena je kompanija u Nemačkoj. Raspolaže flotom od 58 aviona, koje održava sopstvena MRO kompanija Condor Technik GmbH i u njemu je ukupno zaposleno blizu 5.000 radnika.

Dve kompanije (LOT i Condor) će zajedno činiti jednu od najvećih evropskih avio grupacija sa preko 20 miliona putnika godišnje. Preuzimanje bi trebalo da bude realizovano do kraja aprila, a potrebno je još da taj proces odobri evropsko antimonopolsko telo.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije