Lufthansa i sindikati pilota okončali višegodišnji spor

Nakon 14 prekida rada u poslednjih pet godina Lufthansa je okončala spor sa unijom sindikata pilota.

Datum / Date: 21.02.2017.

Autor / Author: Aviatica

Lufthansa i unija sindikata pilota Vereinigung Cockpit (VC) su prihvatile odluke arbitraže povodom dugogodišnjeg spora oko plata pilota.

Dve strane su sredinom decembra donele odluku da prihvate arbitražu, kako bi se okončao petogodišnji spor koji je prouzrokovao 14 obustava rada i 500 miliona evra štete.

Sukob je nastao kada je Lufthansa donela odluku da smanji zarade pilota promenom kolektivnog ugovora i prebacivanjem ugovornog odnosa na lowcost ćerku  kompaniju Germanwings. Ovim su svi piloti Lufthanse uključujući i one koji su na platnom spisku Lufthansa Cargo podružnice kao i pomenutog Germanwingsa (u međuvremenu integrisanog u Eurowings) postali najveće žrtve nove Lufthansine politike prilagođavanja sve konkurentnijim uslovima na tržištu i rastom pretnje u vidu bliskoistočnih avio-kompanija i evropskih lowcost prevoznika.

Piloti udruženi u uniju sindikata VC su smatrali da je plan restruktuiranja kompanije kompletno pao preko njihovih leđa i tražili su reviziju kolektivnog ugovora kojom bi se omogućilo povećanje njihovih plata. Oni su tvrdili da povećanja nije bilo godinama i nisu želeli da odstupe od svojih zahteva pa su u čak 14 navrata organizovali velike štrajkove praćene obustavama rada zbog čega je njihova matična kompanija pretrela enormne štete.

Prema odlukama arbitraže koju su obe strane pre nekoliko dana prihvatile piloti, njih 5400 koji su pokriveni kolektivnim ugovorom sa Lufthnsom, Lufthansa Cargom i Germanwingsom, će dobiti ukupno povećanje primanja od 8,7 posto. Povećanje će se sprovesti u četiri faze,  a prva je određena retroaktivno za 1. januar 2016. kada će biti primenjeno povećanje od 2 posto. Od 1. januara ove godine pilotima će biti obračunato i isplaćeno još 2,3 posto. Sledeće godine će dobiti 2,4%, a početkom 2019. novih 2%. Postojeći kolektivni ugovor ističe krajem 2019. godine. Osim ovog planiranog povećanja svi piloti koji su zaposleni na puno radno vreme će dobiti jednokratnu isplatu od 5 do 6 hiljada evra.

Lufhansa je dobila zeleno svetlo da kompenzira ove troškove povlačenjem 40 aviona iz postojećeg operativnog plana, a predstavnici kompanije su u saopštenju na temu arbitraže naveli da će to značiti da se za tih 40 aviona mora napraviti neki novi angažman.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije