Manje letova od Beograda do Njujorka tokom cele godine

Velike korekcije reda letenja Air Serbije i manje letova na liniji za Njujork tokom narednog letnjeg reda letenja.

Datum / Date: 09.01.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia Facebook

Air Serbia će tokom letnjeg reda letenja, koji zvanično počinje 26. marta 2017. leteti tri puta sedmično između Beograda (BEG) i Njujorka (JFK). Četvrti let u nedelji biće dodat tek od 2. juna. Novi red letenja do Njujorka je već u globalnim rezervacionim sistemima. Peti nedeljni let (utorkom) je naknadno dodat danas u toku dana i on će biti obavljan utorkom počev od 20. juna.

Linija do Njujorka je uspostavljena 23. juna 2016. sa pet letova sedmično, i prvobitno je bilo planirano da se ovaj broj polazaka zadžri tokom cele godine.

Tri linije manje

Preliminarni letnji red letenja koji je objavljen u rezervacionim sistemima pokazuje da je Air Serbia odustala od linije ka Varšavi, koja je prema prvobitnim najavama trebalo da bude vraćena od aprila. Ukinuta je i izuzetno neuspešna linija ka Varni u Bugarskoj, ali nema ni linije ka Kijevu, koja je bila prijatno iznenađenje.

Vanredno je odlučeno da se tokom zimskog reda letenja (od prve sedmice u novembru 2016) broj letova smanji na tri zbog čega se oslobodio značajan kapacitet.

Avion Airbus A330-200, koji je Air Serbija iznajmila od Etihad Airways-a po ceni od pola miliona evra mesečno, četiri dana tokom nedelje ima „slobodno“ i stoji parkiran na aerodromu „Nikola Tesla“. U Air Serbiji su čak pokušali da ga uposle organizovanjem specijalnih čarter letova za domaće turoperatore ka dalekim destinacijama  poput Tajlanda ili Maldiva, ali ova inicijativa nije naišla na razumevanje domaćih turoperatera najpre zbog izostanka ekonomske opravdanosti takvog poduhvata.

Nije poznato šta će Air Serbia raditi sa ovim avionom danima kada nisu planirani letovi za Njujork, posebno što će najavljenu liniju do Pekinga održavati neko od kineskih avio-prevoznika, kako kažu naši zvaničnici.

Ukidanje letova u januaru

Nakon prvobitno ukinutih 19 povratnih letova u januaru, Air Serbia je samo za poslednju nedelju prvog meseca u godini ukinula još dvadesetak. Uvidom u rezervacioni sistem ukinuti su letovi sa 15-tak različitih destinacija. Na ovaj način je samo u januaru ukinuto osamdesetak pojedinačnih letova, dok je u poslednjem tromesečju prošle godine bilo otkazano 150 letova. U ovaj broj ne ulaze letovi koji su otkazani iz tehničkih razloga ili zbog vremenskih neprilika, već se radi o otkazivanju najmanje dve nedelje u napred, najverovatnije iz komercijalnih razloga.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije