MTU u Srbiji planira servisni centar za održavanje i popravku avionskih motora

Nemačka kompanija MTU Aero Engines u Srbiji planira da otvari remontni pogon za avionske motore.

Datum / Date: 08.05.2019.

Autor / Author: Aviatica

Nemačka kompanija MTU Aero Engines potpisala Memorandum o razumevanju sa Vladom Republike Srbije i izrazila nameru da u Srbiji otvori pogon (servisni centar) za popravku avionskih motora.

Ova kompanija iz Minhena se bavi proizvodnjom delova za avionske motore najvećih svetskih proizvođača poput Pratt&Whitney-a, a motori sa njenim delovima se nalaze u velikom broju modela putničkih i vojnih aviona.

Većina domaćih medija je, prenoseći izjavu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pogrešno navela da se radi o fabrici u kojoj će se proizvoditi avionski motori. Plan kompanije je da u Srbiji otvori radionicu (pogon, servisni centar) za održavanje i popravku avionskih motora, navedeno je u zvaničnom saopštenju za medije ove kompanije. 

„Potražnja za komercijalnim održavanjem i remontom (MRO) u avio industriji konstantno raste. Planirani centar u Srbiji će biti ključan u našoj razvojnoj strategiji u ovoj oblasti. Pokretanje dodatnih kapaciteta za održavanje u Srbiji poboljšaće konkurentnost MTU na globalnom tržištu“, izjavio je Mišel Šrejeg, direktor MRO programa u ovoj kompaniji.

MTU godišnje obavi 1,9 miliona sati održavanja i remonta avionskih motora, a kapacitet njihove radionice za održavanje u Srbiji će biti 400.000 sati.

Šrejeg je izjavio kako će njegova kompanija u Srbiji „biti začetnik budućeg klastera vazduhoplovne industrije koji će otvoriti potrebu za stručnim usavršavanjem i razvojem visoke tehnologije“.

Pregovori o otvaranju postrojenja u Srbiji su još uvek u toku i nije poznata njegova buduća lokacija. U saopštenju kompanije MTU Aero Engines se navodi da se razmatra lokacija u regionu Beograda. Predviđen početak rada je tokom 2022. godine.

Ova kompanija poseduje fabriku u Poljskoj u kojoj se proizvode delovi za avionske motore. Kada je otvorena pre deset godina fabrika je zapošljavala 200 radnika, a danas u njoj radi 800 radnika.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije