Prinudno sletanje u Isfahan izazvalo veliku paniku u javnosti

Avion Airbus A340 Air France-ove aviokompanije JOON obavio prinudno sletanje u Iran nakon što je nestao sa FlightRadar-a.

Datum / Date: 09.05.2019.

Autor / Author: Aviatica

Prinudno sletanje aviona Airbus A340 aviokompanije JOON u Isfahan izazvalo je veliku paniku u javnosti. Avion je iznad Irana iznenada nestao sa FlightRadar-a, sajta koji radarski prati kretanje aviona. To je momentalno zapalilo medije i društvene mreže.

Na Twitter-u se u prvih sat vremena pojavilo 972.000 objava sa oznakom AF218 što je bio broj leta koji je izazvao paniku. FlightRadar se odmah ogradio od ovih informacija i naveo da je „avion nestao sa radara što znači ili da je van dometa ili je sleteo“.

Aviokompanija Air France, koja je vlasnik JOON-a, je odmah izdala saopštenje u kome je potvrdila da je avion bezbedno i bez ikakvih poteškoća sleteo na aerodrom u Isfahanu. Kao razlog je navela kvar ventilacionog sistema. Let ni u jednom trenutku nije bio ugrožen niti je došlo do bilo kakvog problema sa upravljanjem avionom. Posada je donela odluku da ga preusmeri na najbliži aerodrom sledeći procedure za takve slučajeve i zbog mera opreza.

Nestanak sa FlightRadar-a je sa druge strane posledica slab pokrivenosti Irana uređajima za prijem signala sa transpondera u avionima. Putanja aviona iznad Irana se često ne vide, a problem je posebno izražen prilikom poletanja i sletanja kada su avioni na manjim visinama. FlightRadar je komercijalni online servis koji radarski prikazuje kretanje aviona, ali ovaj servis nije isto što i radar koji koriste oblasne kontrole letenja.

Informacija u medijima da je avion nestao sa radara kada je on zapravo nestao sa FlightRadara je veoma opasna jer širi paniku. Avion zbog koga se dogodio ovaj medijski incident, pošto vazduhoplovnog incidenta nije ni bilo, je bio na letu AF218 od Pariza (CDG) do Mumbaja (BOM) u Indiji. Događaj se odigrao u sredu, 8. maja u 17 časova po centralnoevropskom vremenu.

Javnost je, međutim, opravdano u oprezu i vrlo sklona da panično reaguje na svaku informaciju o bilo kakvom problemu ili incidentu na nebu, nakon neke avionske nesreće. Ceo svet je još uvek pod utiskom nesreće koja se u nedelju, 5. maja dogodila na aerodromu u Moskvi, kada se avion Aeroflota zapalio prilikom prinudnog sletanja, pa je nakon toga svako pominjanje prinudnog sletanja praćeno ogromnom pažnjom i uzbuđenjem javnosti.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije