Najava dolaska velikih aviona na beogradski aerodrom

Posle loših vesti o smanjenom broju letova i putnika na beogradskom aerodromu stižu i neke dobre, istina ne toliko bitne, ali svakako zanimljive.

Datum / Date: 05.09.2015.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Turkish Cargo, teretni avio-prevoznik u vlasništvu turske avio-kompanije Turkish Airlines, najavio je redovnu kargo liniju do beogradskog aerodroma Nikola Tesla.

Kako je Aviatica saznala, nova kargo linija između Istanbula (IST) i Beograda (BEG) će se obavljati jednom nedeljno (ponedeljkom), počev od 14. septembra. Na ovoj liniji će saobraćati veliki (širokotrupni) teretni avion Airbus A310-300F kapaciteta 33 tone.

Letovi su najavljeni do kraja letnjeg reda letenja (poslednje nedelje u oktobru), ali nije poznato da li postoje planovi da se nastavi i tokom zime.

Iran Air ponovo u Beogradu

Iran Air u Beogradu

Iran Air u Beogradu

Iranski avio-prevoznik Iran Air će ponovo svraćati na beogradski aerodrom Nikola Tesla po gorivo na svom putu od Frankfurta (FRA) do Teherana (IKA). Avion Airbus A300B koji za ovu liniju koristi Iran Air je širokotrupni dvomotorac za kratke i srednje duge linije. Ima kapacitet za 254 putnika, koji neće napuštati putničku kabinu tokom tehničkog sletanja na beogradski aerodrom.

Tranzitni putnici

Putnici koji se nalaze u avionu koji je sleteo na neki aerodrom iz tehničkih razloga (vanredno sletanje ili sipanje goriva) se u međunarodnim statistikama se vode kao tranzitni putnici. Oni, bilo da napuštaju avion usled evakuacije ili ostaju u njemu tokom sipanja goriva, ne ulaze u statistike broja putnika.

Zbog još uvek važećih sankcija Zapada prema Iranu, avionima iz ove države nije omogućeno sipanje goriva na pojedinim evropskim aerodromima, pa su oni prinuđeni da po gorivo svrate negde drugde usput, a Beograd je bio jedno od prvih rešenja.

Avioni Iran Aira su u nekoliko navrata na redovnoj osnovi, uz ugovor sa beogradskim aerodromom svraćali u Surčin, ali je ta praksa kasnije prestala uz samo sporadična sletanja u međuvremenu.

Nije poznato kakav je ugovor za ovaj veoma isplativ posao za beogradski aerodrom sada sklopljen i koliko će on trajati s obzirom da je nedavno najavljeno sukcesivno ukidanje sankcija Iranu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije