Najveće evropske aviokompanije uputile žalbu EK protiv Francuske

IAG zajedno sa tri najveće evropske lowcost aviokompanije uputio žalbu Evropskoj komisiji protiv Francuske.

Datum / Date: 25.07.2018.

Autor / Author: Aviatica

Grupacija aviokompanija IAG koju čine British Airways, Iberia i Vueling, zajedno sa tri najveće evropske lowcost aviokompanije Ryanair-om, easyJet-om i Wizz Air-om, uputio žalbu Evropskoj komisiji protiv Francuske zbog štrajka tamošnjih kontrolora leta čime se, kako tvrde u žalbi, ograničavaju osnovni principi slobode kretanja u okviru Evropske unije.

Aviokompanije koje su se žalile, ne dovode u pitanje pravo na štrajk, stoji u zajedničkom saopštenju, ali smatraju da Francuska krši zakon EU time što ne dozvoljava prelet kroz sopstveni vazdušni prostor dok traju štrajkovi. Pokretači žalbe smatraju da je na taj način putnicima uskraćena osnovna sloboda putovanja između članica koje nisu obuhvaćene štrajkom.

U saopštenju se dalje navodi da su samo u ovoj godini štrajkovi francuskih kontrolora leta porasli tri puta u odnosu na 2017. godinu. Senat Francuske je potvrdio da je ova zemlja odgovorna za 33 posto svih kašnjenja u Evropi.

Majkl O’Liri, izvršni direktor Ryanair-a naveo je primer Grčke ili Italije gde se takođe često dešavaju štrajkovi kontrolora leta, ali se u tim zemljama ne zabranjuje prelet tokom štrajka kao što je to slučaj u Francuskoj. Vili Volš, direktor IAG-a je istakao da zbog zabrane preleta preko Francuske u vreme štrajka najviše trpi Španija i tamošnja turistička privreda, što je nedopustivo.

Johan Lundgren, izvršni direktor easyJet-a je naglasio da ova kompanija u potpunosti poštuje pravo na štajk i da se zalaže za konstruktivan pristup rešavanju ovog problema. On je naveo da su od početka godine francuski kontrolori leta čak 29 dana bili pod štrajkom, što je neverovatan udarac za avio industriju.

Generalni direktor Wizz Air-a, Jožef Varadi je bio oštriji i direktno optužio francuske vlasti za koje je rekao da nisu u stanju da obezbede kontinuiranu i adekvatnu uslugu zbog čega trpe na hiljade putnika širom Evrope, a avio prevoznici zbog toga imaju velike posledice.

Prema podacima Eurocontrol-a čak 16.000 letova je ove godine kasnilo zbog štrajkova kontrolora leta što je direktno pogodilo preko dva miliona putnika. U periodu od 2005. zabeleženo je čak 357 štrajkova u kontrolama leta zbog kojih je prosečan period poremećaja saobraćaja narastao na jedan mesec u godini dana.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije