Norwegian i easyJet omogućili vezu na interkontinentalne letove

Putnici easyJet-a od sada mogu da vežu svoj let na interkontinentalne letove Norwegian-a preko Gatwicka.

Datum / Date: 13.09.2017.

Autor / Author: Aviatica

Od danas putnici mogu jednostavno kroz jedan postupak da rezervišu kratkolinijski let aviokompanije easyJet i da potom na njega vežu dugolinijski let aviokompanije Norwegian.

Dve aviokompanije uspostavile su saradnju omogućivši svojim putnicima vezane letove kroz platformu „Worldwide by easyJet“. Ova će platforma pružiti mogućnost putovanja do interkontinentalnih destinacija Norwegiana u Severnoj i Južnoj Americi i Aziji.

U početku će biti omogućena veza preko glavnog interkontinentalnog čvorišta Norwegiana na londonskom aerodromu Gatwick (LGW), a kasnije će i druga evropska čvorišta ove kompanije poput Barselone (El Prat, BCN) ili pariskog aerodroma Šarl de Gol (Charles de Gaulle, CDG) biti uključena u program.

Procedura rezervisanja dugolinijske karte na vezanim letovima dve aviokompanije je veoma jednostavna. Putnici na sajtu easyJet-a treba da izaberu stranicu Worldwide by easyJet na kojoj će odmah moći da biraju među svim dostupnim vezama (npr. Budimpešta – Njujork). Sistem će automatski na kalendaru označiti datume kada veza postoji, a po izboru putnika ponudiće i vezane letove i cenu.

Putnik kroz ovakvu rezervaciju kupuje dve odvojene karte, od kojih svaka ima svoja pravila što se razlikuje od vezanih letova tradicionalnih aviokompanija na kojima važe jedinstvena pravila. Ono što je veoma važno je da putnik sa tako kupljenim kartama ima tzv. garantovanu konekciju što je bitno za slučaj da se desi nepredviđeno kašnjenje ili otkazivanje leta. U tom slučaju će putnik biti bez ikakve doplate prebačen na prvi naredni let. Ovakva konekcija je osigurana uvođenjem minimalnog vremena za konekciju od dva i po sata što je više nego dovoljno za sve aerodromske procedure. Prilikom pretrage letova putnicima će biti ponuđeni samo oni vezani letovi koji ispunjavaju minimalno vreme konekcije.

Putnici sa vezanim letovima ne mogu na polaznom aerodromu da se prijave za let za celokupno putovanje već to moraju da urade pojedinačno za svaki segment. Na transfernom aerodromu putnici treba da preuzmu prtljag i da se ponovo čekiraju za naredni let, ali za to su u ovom slučaju određeni specijalni šalteri na aerodromu Gatwick nazvani „Gatwick Connects“.

Norveška low-cost aviokompanija Norwegian održava veliku interkontinentalnu mrežu linija sa 55 linija kojima povezuje Evropu sa Severnom i Južnom Amerikom i Azijom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije