Norwegian zatražio sudsku zaštitu od poverilaca

Norwegian je preko svojih podružnica u Irskoj od tamošnjeg privrednog suda zatražio sudsku zaštitu od poverilaca.

Datum / Date: 18.11.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Norwegian

Norwegian je zatražio sudsku zaštitu od poverilaca i najavio plan reorganizacije i restruktuiranja kompanije, nakon što je norveška vlada odbila da priži finansijsku pomoć ovoj privatnoj kompaniji.

Stečajni postupak je zatražen pred irskim sudom preko dve ćerke kompanije Norwegian-a koje su tamo registrovane. Norwegian Air International Limited (NAI) i Arctiv Aviation Assets DAC (AAA) su ćerke kompanije u potpunosti u vlasništvu norveške kompanije Norwegian Air Shuttle ASA (koja je vlasnik brenda „Norwegian“), a odluka da se preko ove dve kompanije zatraži sudska zaštita je uzrokovana činjenicom da su avioni koje Norwegian koristi registrovani preko njih u irskom registru.

Posredno kroz pokretanje stečaja u ove dve zavisne kompanije, u stečaj ulazi i sam Norwegian što je stidljivo navedeno i u njihovom saopštenju za medije. „Norwegian će takođe ući u program sudske zaštite pred irskim sudom kao povezana strana“, navedeno je u saopštenju ove kompanije.

U saopštenju je navedeno da će kompanija nastaviti sa održavanjem svoje redukovane mreže linija uzrokovane pandemijom  ali i da će se nastaviti sa trgovinom njenim akcijama na berzi u Oslu.

Jakon Šram, generalni direktor Norwegiana tvrdi da su razlozi za sudsku zaštitu jasni i da je to proces koji treba da omogući spas kompanija i njenu budućnost. „Iz ovog procesa izaći ćemo finansijski stabilni i konkurentni, sa novom finansijskom strukturom, flotom svedenom na odgovarajuću meru i unapređenom uslugom za putnike“, optimističan je Šram.

On veruje da je Norwegian likvidan i da sa raspoloživim novcem može da izgura ovaj period sudske zaštite.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije