Nova imena u Alitalia drami: Rotšild, Ryanair i Hainan

Alitalia je ponovo u trci s vremenom ne bi li uspela da obezbedi podršku sindikata za najnoviji plan koji bi trebalo da spase kompaniju.

Datum / Date: 24.05.2017.

Autor / Author: Aviatica

Vlada Italije je donela odluku o imenovanju Rotšild grupe za finansijskog savetnika u procesu prodaje kompanije. Prema ranijem planu, zainteresovani kupci treba da se jave do 5. juna, a trenutno ne postoji ni namjanja naznaka ko bi to mogao biti.

Lufthansa Grupa i IAG su odbacili navode pojedinih italijanskih medija da su zainteresovani za kupovinu Alitalije, a o bivšim vlasnicima Air France-KLM niko čak ni ne nagađa s obzirom da su se oni jedva izvukli iz cele priče sa Alitalijom pre nekoliko godina kada je situacija bila slična današnjoj i kada se nije znalo da li će nacionalni avio-prevoznik Italije uopšte preživeti.

Najnovije spekulacije medija pominju najvećeg evropskog niskotarifnog avio-prevoznika, irski Ryanair i moćnu kinesku HNA grupu u čijem vlasništvu je Hainan Airlines.

Prvi su odmah odbacili navode o zainteresovanosti za kupovinu Alitalije, ali su pomalo zločesto izjavili da su i te kako zainteresovani za preuzimanje pojedinih Alitalijinih linija, naravno ukoliko se desi da se kompanija ugasi, što oni (Ryanair) očigledno očekuju i priželjkuju da će se desiti.

Hainan Airlines, sa kao najnoviji kandidat za preuzimanje Alitalije pojavio sasvim iznenada, ali ne bap bez osnova.

Ova kompanija (tj. njen vlasnik HNA Grupa) je već odavno tesno povezana sa Alitalijom i Etihad Airways-om, koji je trenutni manjinski vlasnik. Navodno je predsednik Hainan-a već nedavno boravio u Rimu gde je imao pregovore sa italijanskom vladom u vezi sa akcijom spašavanja italijanske nacionalne avio-kompanije. Hainan Airlines je trenutno u pregovorima sa srpskom vladom oko uspostavljanja redovnog saobraćaja između Kine i Srbije i trenutno je viđen kao najizgledniji prevoznik na budućoj ruti.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije