Veliki krah kompjuterskog sistema British Airways-a prizemljio avione

Britanska avio-kompanija British Airways bila je prinuđena da obustavi sve letove zbog totalnog kraha kompjuterskih sistema.

Datum / Date: 27.05.2017.

Autor / Author: Aviatica

British Airways je bio prinuđen da obustavi sve letove na aerodromima Heathrow i Gatwick zbog žestokog pada kompjuterskog sistema kompanije.

Kako je saopšteno veliki krah se dogodio u subotu, 27. maja, oko podneva i to je izazvalo veoma teške poremećaje saobraćaja britanskog avio-prevoznika. Iako se još uvek ne zna se da li je kompjuterski sistem hakovan odnosno da li je bio predmet cyber napada u ovoj kompaniji negiraju takvu mogućnost i navode da za sada ne postoji ništa što bi ukazivalo na hakerski napad.

Zbog pada kompjuterskog sistema putnici ne mogu da rezervišu karte, službenici na aerodromima ne mogu da ih prijave za let, da izvrše ukrcavanje niti da urade bilo kakve promene rezervacija. Na aerodromima Heathrow i Gatwick je zbog toga nastala velika gužva. Putnici se tiskaju unutar terminala ali izgleda da ima i onih koji su zbog obustave letova ostali „zarobljeni“ u samim avionima negde na platformi. Putnici se preko društvenih mreža žale da ne dobijaju nikakve informacije od nadležnih, a mnogi od njih navode i da im nije dopušteno da napuste Terminale i gejtove u kojima su se zatekli.

Svi letovi Britisha su prema najnovijoj zvaničnoj informaciji ove kompanije odloženi najmanje do 18 časova po lokalnom vremenu.

Guardian navodi reči jednog od putnika kome je pilot British Airways-a rekao da pad sistema „ima katastrofalne razmere“. Putnici British-a koji treba da putuju iz Londona su obavešteni da ne kreću ka aerodromima kako se ne bi stvarale gužve.

Aleks Mačeras, britanski vazduhoploni novinar i analitičar podsetio je da je sličnih padova kompjuterskog sistema British Airways-a bilo više u poslednje vreme zbog čega je čak nedavno otpušten kompletan informatički  tim ove kompanije kao i da je British nakon toga angažovao tim sa strane uz značajno niže troškove, što je bilo u skladu sa planovima kompanije da sprovede mere štednje.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije