Novi Airbus A330 u floti Air Serbije uskoro stiže u Srbiju

Air Serbia nabavlja novi širokotrupni avion Airbus A330 koji će zameniti postojeći avion YU-ARA na letovima do Njujorka.

Datum / Date: 15.03.2021.

Autor / Author: Aviatica

Photo: Adrian Kissane / Flickr

Air Serbia je u procesu nabavke novog širokotrupnog aviona Airbus A330-200 koji bi trebalo da od maja zameni postojeći avion istog modela koji se nalazi u njenoj floti.

Iako zvanično dolazak novog aviona u flotu nije potvrđen od strane Air Serbije ni Direktorata civilnog vazduhoplovstva koji mora da izda saglasnost na najam i potom da upiše ovaj avion u nacionalni registar letelica, potvrda najma je stigla iz Irske gde se avion nalazi na farbanju.

U javnost su dospele fotografije spotera koji su novi avion ulovili na aerodromu Šenon u Irskoj gde je ofarban u boje srpskog nacionalnog avio prevoznika. Tom prilikom je dobio i specijalnu kolornu šemu sa likom Nikole Tesle na repu.

Prema fotografijama vidi se da se radi o avionu koji je ranije bio u floti ruske kompanije Aeroflot i nosi registarsku oznaku VP-BLY. Avion je parkiran (van saobraćaja) od avgusta 2020. i star je malo više od 12 godina. Aeroflot je bio prvi operator koji je avion preuzeo direktno iz fabrike.

U srpskom registru avion će nositi oznaku YU-ARB i zameniće postojeći YU-ARA, koji se vraća vlasniku iz veoma nepovoljnog i skupog najma. Novi avion će danas, u ponedeljak, 15. marta poleteti iz Irske ka vojnoj bazi Vendsreht u Holandiji gde će u naredne dve nedelje dobiti novu putničku kabinu prema standardima i željama srpskog prevoznika. Nakon toga se očekuje njegov dolazak u Srbiju gde bi bila završena preregistracija kako bi mogao da bude uključen u redovan saobraćaj.

Avion će kao i njegov prethodnik (YU-ARA) biti korišćen za jedini dugolinijski let Air Serbije na liniji Beograd – Njujork (JFK), koja će od 22. marta biti pojačana na tri leta nedeljno.

Fotografije objavljene uz saglasnost autora: Adrian Kissane / Flick

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije