Oki Air zainteresovan za brend Adria Airways

Kompanija Oki Air zainteresovana da kupi brend bivše slovenačke nacionalne aviokompanije Adria Airways.

Datum / Date: 14.10.2020.

Autor / Author: Aviatica

Godinu dana nakon što je slovenačka nacionalna aviokompanija Adria Airways proglasila bankrot nastavlja se saga sa rasprodajom njene imovine.

Nakon što je krajem septembra propao i drugi pokušaj da se proda brend Adria Airways, stečajnom upravniku se javila kompanija Oki Air sa željom da u direktnoj pogodbi preuzme ovo prepoznatljivo ime. U prvom pokušaju je tražena cena od 100.000 evra, a u drugom upola manje.

Oki Air je kompanija koja posluje u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji i pruža usluge aviokompanijama. Godinama je bila glavni prodajni agent i zastupnik aviokompanije Adria Airways na tržištima širom bivše Jugoslavije.

Adria Airways je ugašena 30. septembra 2019. nakon 58 godina postojanja. Slovenačka vlada je pokušala da pokrene novu nacionalnu aviokompaniju ali su svi pokušaji uspeli u nedostatku privatnog partnera. Operativna dozvola (sertifikat) kompanije (AOC) je za 45.000 evra prodata firmi Air Adriatica u vlasništvu biznismena Izeta Rastodera, ali je ovaj propustio rok da nabavi operativni avion kojim bi mogao da započne obavljanje saobraćaja. Zbog toga je slovenačka agencija za vazdušni saobraćaj 28. septembra donela odluku o produženju važenja Adrijinog sertifikata, koji će međutim ostati pod suspenzijom. Rastoderu je dat novi rok, do 31. marta 2021. da ispuni neophodne uslove. Nagađalo se da je on zainteresovan i za kupovinu brenda Adria Airways ali se na prva dva poziva za prodaju nije odazvao.

Foto: Oki Air / Orhan Hodžić, vlasnik i generalni direktor kompanije

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije