Izrael i Jordan otvaraju vazdušni prostor za prelete

Nova era za avio-saobraćaj u regionu Bliskog istoka nastavlja se otvaranjem vazdušnih prostora Izraela i Jordana za prelete.

Datum / Date: 13.10.2020.

Autor / Author: Aviatica

Izrael i Jordan su potpisali sporazum o otvaranju vazdušnog prostora dve zemlje za prelet što će značajno doprineti razvoju novih linija u regionu Bliskog istoka i uštedama u avio-saobraćaju.

Sporazum dolazi malo nakon otvaranja vazdušnog prostora Saudijske Arabije za aviokompanije iz Izraela kao i za one iz trećih zemalja koje lete ka Izraelu. Otvaranje vazdušnog prostora omogućiće i aviokompanijama iz UAE i Bahreina da preko Izraela lete do zemalja u Evropi i Severnoj Americi najkraćim mogućim rutama.

Komercijalni putnički i kargo letovi sada će moći značajno da smanje svoje rute što će dovesti do smanjenja upotrebe goriva i manjeg zagađenja životne sredine što su dve strane istakle kao najvažniji aspekt postignutog dogovora.

Otopljavanje odnosa Izraela sa UAE, Bahreinom, Saudijskom Arabijom i Jordanom stvorilo je uslove za uspostavljanje novih linija u regionu. Tako je El Al već obavio direktan let između Tel Aviva i Dubaija. Aviokompanija Israir je najavila uspostavljanje redovnog saobraćaja ka Dubaiju uskoro, a želju da poveže Abu Dabi i Tel Aviv iskazala je i aviokompanija Etihad Airways.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije