Otvoren 41. Sajam turizma u Beogradu

Beogradski sajam turizma će trajati četiri dana i posetioci će moći da se upoznaju sa ponudom Srbije i regiona.

Datum / Date: 22.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

U Beogradu je počeo 41. Međunarodni beogradski sajam turizma koji će trajati od 21. do 24. februara. Zajedno sa sajmom turizma otvoreni su i sajmovi vina i ugostiteljstva. Zemlja partner sajma ove godine je Bugarska.

Na sajmu ove godine nema zvučnih nastupa nacionalnih turističkih organizacija. Osim okolnih zemalja prisutni su i Indonezija, Indija, Egipat i Kuba. Primetno je i odsustvo aviokompanija i aerodroma. Osim centralnog štanda Air Serbije na sajmu su prisutni još samo Turkish Airlines preko dva mala štanda na kojima organizuju nagradnu igru i Air Cairo koji je na štandu Egipta.

Poslednjih nekoliko godina sajam se iskristalisao prvenstveno kao mesto okupljanja domaćih i regionalnih turističkih predstavnika. Tradicionalno odlični nastupi brojnih domaćih turističkih organizacija upotpunjeni su nastupima Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Ono po čemu je beogadski sajam turizma poznat su nastupi brojnih domaćih turoperatora koji sajamskim popustima koji idu i do 50 posto privlače veliki broj posetilaca koji žele da uplate first minute ponude i da iskoriste sajamske popuste. Međutim, za razliku od prethodnih godina ove je izostao taj pravi first minute momenat kao prethodnih godina pošto agencije već krajem prošle godine izašle sa ponudama i prodaja po sniženim cenama već uveliko traje nezavisno od sajma turizma.

Ministar trogovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljaljić, koji je otvorio sajam turizma je istakao da je Srbija u prošloj godini ostvarila 1,5 milijardu dolara čistog deviznog priliva od turizma, što je ostvarenje zacrtanog cilja dve godine pre nego što je planom bilo očekivano. Prema planu u ovoj godini prihodi bi trebalo da porastu za preko 10 posto, a ukupan broj turista koji se očekuje je od 3,6 do 3,7 miliona od čega od 1,9 do 2 miliona stranih.

Ljajić je naveo i da Srbija planira da sa Bugarskom i zemljama bivše Jugoslavije radi na planovima za stvaranje jedinstvene turističke ponude koja bi bila ponuđena na inostranim tržištima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije