Porast broja fatalnih avionskih nesreća u svetu u prošloj godini

U 2018. se dogodilo 11 fatalnih nesreća u kojima je život izgubilo 523 osobe, piše u godišnjem izveštaju IATA.

Datum / Date: 21.02.2019.

Autor / Author: Aviatica

Međunarodna asocijacija vazdušnog saobraćaja IATA je izdala izveštaj o sigurnosti u avio saobraćaju za 2018. Indeks nesreća (odnos nesreća na milion letova) je 1,35 što je poboljšanje u odnosu na petogodišnji prosek (2013. do 2017.) koji iznosi 1,79, ali je ujedno i lošiji rezultat nego u 2017.

Prošle godine zabeleženo je 11 nesreća sa fatalnim ishodom u kojima je stradalo 523 putnika i članova posade.

Ukupno posmatrano rezultati su lošiji nego u 2017. koja se smatra izuzetno sigurnom godinom. Prošle je godine indeks gubitka letelica na milion letova iznosio 0,19; u 2017. je bio 0,12.

Prošle godine zabeleženo je 11 nesreća sa fatalnim ishodom u kojima je stradalo 523 putnika i članova posade.

Letenje nastavlja da potvrđuje da je najbezbedniji vid transporta. „Statistički posmatrano potrebno je da jedna osoba leti svakoga dana u narednih 241 godinu da bi doživela avionsku nesreću“, rekao je povodom godišnjeg izveštaja Aleksander de Žunijak, generalni direktor IATA.

Ono što je posebno ohrabrujuće u ovom izveštaju je situacija u Africi koja pokazuje već treću godinu za redom dobre sigurnosne rezultate. Indeks nesreća iznosio je 2,71 što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodni petogodišnji period kada je bio 6,8. Afrika je jedini region u kome je bilo manje avionskih nesreća nego u 2017. Posebno je značajno da se u zemljama podsaharske Afrike nije desila nijedna avionska nesreća sa gubitkom života i mlaznih letelica već treću godinu uzastopno. Zabeležene su dve nesreće turbopropnih aviona sa fatalnim ishodom, ali nijedna od njih nije bila na nekom od redovnih putničkih linija.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije