Pad broja putnika na beogradskom aerodromu u januaru

Beogradski aerodrom je u januaru registrovao za šest posto manje putnika nego u istom mesecu prošle godine.

Datum / Date: 09.02.2016.

Autor / Author: Aviatica

Sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u januaru je otputovalo 6 posto manje putnika nego u istom mesecu prošle godine (290.580 u odnosu na 308.381). U istom periodu prevezeno je za 31% više robe (794,8 tona) i 4% više pošte (157,7 tona)

Na Tesli se već četvrti mesec uzastopno beleži pad broja putnika za šta je najviše zaslužna Air Serbia, što je posledica značajno redukovanog zimskog reda letenja ove kompanije (i do 15%) kao i naknadnih revizija koje su samo u januaru izbrisale dodatnih 5% letova.

beg front

Rezultati u januaru 2016.

broj putnika: 290.580 (-6%)
roba: 794,8t (+31%)
pošta: 157,7t (+4%)

Kako Air Serbia već duže vreme ne objavljuje svoje podatke o broju putnika nismo u mogućnosti da proverimo koliko je tačno manje putnika zabeleženo u ovom zimskom periodu.

Prema informacijama iz stranih avio kompanija one beleže isti broj putnika ili minimalno povećanje, a da je ukupan broj putnika na aerodromu u Beogradu pao, onda je jasno da je to isključivo posledica smanjenog broja putnika nacionalnog avio prevoznika.

Prema poznatim redukcijama, koje su dostupne u rezervacionim sistemima čini se verovatnim da Air Serbia beleži dvocifren procentualni pad broja putnika u poslednja dva-tri meseca. Sličan trend se može očekivati i ovom mesecu, s obzirom da je već do 20. februara naknadno otkazano preko 5% letova.

Ovakav trend je sasvim suprotan od onog u 2014. kada je Air Serbia ostvarivala izuzetne rezultate i imala povećanja putnika i do 30 posto.

U februaru je najviše otkazanih letova je na linijama ka Bejrutu i Tel Avivu, što ukazuje da ove linije ne posluju zadovoljavajuće za Air Serbiju. Čak 80% svih naknadno otkazanih letova je u regionu (Podgorica, Skoplje, Zagreb, Bukurešt, Ljubljana) što ukazuje na lošu sezonu u regionalnom saobraćaju. Problemi u regionu dolaze najviše zbog sve snažnije konkurencije i sve bolje ponude na aerodromima u regionu u poslednje vreme.

Na aerodrom “Nikola Tesla” se od januara vratila poljska avio kompanija LOT, sa četiri nedeljna leta do Varšave, ruski Ural Airlines je otvorio novu liniju do moskovskog aerodroma Domodedovo, tokom leta se očekuje i nekoliko letova grčkog Ellinair-a.  U narednom periodu nema novih interesovanja avio kompanija.

Zimski red letenja je na snazi do 27. marta, kada počinje letnje računanje vremena i letnji red letenja koji uvek predviđa i veći broj letova svih avio prevoznika. Air Serbia takođe planira da od juna uvede interkontinentalne letove za Njujork, što bi moglo da u izvesnoj meri popravi sliku i možda vrati pozitivan trend na aerodrom.

asl exyu

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije