Formiranje regionalnog tela za traganje i spasavanje

Na inicijativu Srbije u Beogradu se održava regionalna konferencija o traganju i spasavanju u vazdušnom saobraćaju, koju organizuje Direktorat civilnog vazduhoplovstva

Datum / Date: 10.02.2016.

Autor / Author: Aviatica

“Kada je zemlja mala poput Srbije, onda je prekogranična saradnja u oblasti traganja i spasavanja od suštinskog značaja”, rekao je Frenk Brener, generalni direktor Eurocontrola, evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe, prilikom otvaranja Regionalne konferencije traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu.

Ova konferencija je počela 9. februara i trajaće dva dana. Održava se u Palati Srbija, a osim domaćih zvaničnika i domaćina iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Eurocontrola prisutni su i brojni učesnici iz regionalnih vazduhoplovnih regulatornih organizacija kao i predstavnici srpskog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

20160209_091453

Ministarka Zorana Mihajlović je imala tu čast da otvori konferenciju i tom prilikom je izjavila kako je Srbija “kada se govori o vazdušnom saobraćaju deo Evropske unije”, želeći da naglasi da je prema pravnoj regulativi Srbija u rangu sa svim zemljama Unije i da primenjuje ista, jedinstvena pravila.

Na slici levo: Mirjana Čizmarov, DCV, Frenk Brener, Eurocontrol i Zorana Mihajlović, MGSI

Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva, koji je organizator ove konferencije pozdravila je učesnike i goste iz 14 zemalja.

Čizmarov je rekla da je Srbija inicijator ovakvog okupljanja i da je od sedam susednih zemalja dobila mandat da formira radno telo za traganje i spasavanje, a da su se ubrzo ovoj inicijativi pridružile i druge zemlje regiona.

Ona je i zvanično otvorila konfenciju na kojoj su potom govorili predstavnici regionalnih direktorata, Eurocontrola ali i čuvenog Cospas Sarsat-a, programa satelitskog traganja i spasavanja čiji je Srbija jedini korisnik iz našeg regiona.

20160209_084008

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije