Počele pripreme za otvaranje aerodroma Berlin – Brandenburg krajem oktobra

Novi berlinski aerodrom Berlin - Brandenburg će izgleda biti otvoren krajem oktobra, sa devet godina zakašnjenja

Datum / Date: 04.03.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Berlin Brandenburg Airport

Aviokompanije su počele pripreme za seobu sa aerodroma Tegel (TXL ) i Šenefeld (SXF) na novi berlinski aerodrom Berlin – Brandenburg (BER).

Ovaj je aerodrom trebao da bude otvoren još pre devet godina, ali je zbog problema sa protivpožarnim sistemom, korupcijom i loše izvedenim građevinskim radovima, njegovo otvaranje više puta bilo pomerano i odlagano. Sve do sada, izgleda.

Najnoviji datum otvaranja novog, jedinstvenog berlinskog aerodroma je 31. oktobrar. Pojedine aviokompanije su već počele da vrše promenu aerodroma u rezervacionim sistemima pošto će svi letovi sa aerodroma Tegel biti sukcesivno prebacivani na BER tokom prve nedelje novembra.

Tako je Austrian najavio da će na liniji OS236 od Berlina do Beča poslednji avion sa aerodroma Tegel poleteti 7. novembra u 19.25. Prvo sletanje na novi aerodrom biće iste večeri u 22.30 na letu OS239 iz Beča. Sve aviokompanije iz Lufthansa Grupe će gotovo u isto vreme izvšiti seobu sa jednog na drugi aerodrom, a na novom aerodromu (BER) će sve poslovati na Terminalu 1.

Brussels Airlines je takođe najavio prelazak na novi aerodrom 7. novembra. Tog dana uveče će na BER sleteti avion na liniji SN2591 iz Brisela, dok će prvi let od Berlina ka Briselu, SN2592 biti obavljen sledećeg dana, 8. novembra, rano ujutro.

Aviokompanije Lufthansa Grupe će imati na raspolaganju poseban check-in hol kao i sopstveni lounge za putnike viših klasa koji će se prostirati na 1.560 kvadratnih metara i nalaziće se u severnom delu centralnog aerodromskog pristanišnog hola, odakle će pružati predivan pogled na Berlin.

SWISS će takođe 7. i 8. novembra izvršiti tranziciju sa TXL na BER, dok će regionalni Eurowings to uraditi 4. novembra.

Najveći avio prevoznik iz ove grupacije, nemačka nacionalna aviokompanija Lufthansa, imaće svoj hab i bazu na novom berlinskom aerodromu. Prvi let će biti obavljen 8. novembra na liniji LH173 od Berlina (BER) do Frankfurta, dok će poslednji let na aerodrom Tegel biti dan ranije iz Minhena (LH1955).

Kada tranzicija bude završena, Lufthansa će obavljati 700 letova sa novog aerodroma i prevoziće najmanje 33.000 putnika nedeljno.

Promena naziva terminala

Dok će aerodrom Tegel biti zatvoren za saobraćaj 8. novembra, aerodrom Šenefeld će biti integrisan u novi aerodrom Berlin – Brandenburg. Ova dva aerodroma zapravo dele isti prostor i brojnu infrastrukturu. Zato će postojeći terminal na aerodromu Šenefeld promeniti ime i biti integrisan u novi aerodrom. On će se već od ovog meseca zvati Terminal 5, a njegovi postojeći holovi A, B, C i D će poneti nove oznake. A postaje L, B je K, C je Q, a D će biti M.

Oznake parkirališta na aerodromu Šenefeld će takođe od ovog meseca biti promenjena i brojevi koji su do sada označavali posebna parkirališta dobiće peticu ispred (umesto 1 biće 51) što je oznaka koja će sugerisati da je to parking za novi Terminal 5).

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije