Predlog da se u Srbiju može ulaziti i bez negativnog testa i obavezne izolacije

Uskoro bi u Srbiju moglo da se ulazi i bez potrvrde o negativnom testu na Covid-19 i bez obavezne samoizolacije.

Datum / Date: 20.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 predložio je Vladi Republike Srbije da se ukine zahtev putnicima koji ulaze u Srbiju da imaju negativan test.

Prema važećim merama, stranci koji dolaze u Srbiju moraju da imaju pisano odobrenje posebne vladine komisije i negativan test ne stariji od 72 sata, dok bi srpski državljani bili upućeni na obaveznu dvonedeljnu izolaciju, koju bi mogli da izbegnu ako poseduju potvrdu o negativnom testu.

Ako bi Vlada Srbije u četvrtak, 21. maja ukinula ove mere to bi dalo vetar u leđa ponovnom otvaranju avio-saobraćaja, odnosno omogućilo bi nesmetano putovanje od/do Srbije.

Puna normalizacija ipak neće biti moguća dok se ove mere koje važe i u drugim državama obostrano ne ukinu. U toku su pregovori sa susednim zemljama i Grčkom da se našim državljanima omogući putovanje bez negativnog testa.

U Evropi se takođe razmatra ukidanje ove mere i to prvo na bilateralnim osnovama između dve ili nekoliko susednih zemalja, što ukazuje da bi se u dogledno vreme, najkasnije tokom juna moglo od nje odustati i na nivou cele Evropske unije.

Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja, IATA, je izdala preporuke mera za obnovu avio-saobraćaja među kojima se nalazi i predlog za ukidanje ovakve mere, za koju se kaže da je beskorisna i štetna za avio-saobraćaj.

Obavezan negativan test prilikom putovanja imao bi smisla samo ukoliko bi se radilo o brzom i tek urađenom testu pred samo putovanju, ali da se njegova svrha gubi ako bi on bio star makar i jedan dan.

Većina avio-kompanija u Evropi planira obnovu avio-saobraćaja od 14. ili 15. juna što ukazuje na postojanje nekog šireg konsenzusa o popuštanju mera od sredine juna.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije