Mere zaštite putnika na letovima Air Serbije

Obavezno nošenje maski i smanjena usluga keteringa tokom leta kao i redovna dezinfekcija aviona su neke od mera koje će primenjivati Air Serbia.

Datum / Date: 20.05.2020.

Autor / Author: Saopštenja

Foto: Air Serbia

Air Serbia, u saradnji sa zdravstvenim organima i regulatornim telima, primenila je niz bezbednosnih i higijenskih mera u cilju postizanja bezbednosti i dobrobiti naših putnika i članova posade tokom putovanja.

Na svim letovima srpske nacionalne avio-kompanije, uključujući letove za Frankfurt i Cirih u četvrtak 21. maja kojima počinje obnavljanje putničkog komercijalnog avio-saobraćaja, biće obavezno nošenje maski za lice tokom čitavog trajanja leta, a avioni će biti redovno dezinfikovani.

Air Serbia prilagodila je sve procedure u putničkom avio-saobraćaju pre, tokom i nakon leta novim okolnostima, koje su prouzrokovane pandemijom korona virusa.

„Želimo još jednom da uverimo naše putnike da smo preduzeli i primenili sve neophodne mere, u skladu sa najvišim bezbednosnim i higijenskim standardima, kao i uputstvima nadležnih domaćih i međunarodnih regulatornih tela. Proaktivno smo uveli i mnoge mere koje su iznad industrijskih standarda u ovoj oblasti, da bismo dalje zaštitili naše putnike i članove posade. Kao i uvek, bezbednost putnika i članova posade su na prvom mestu“, izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Air Serbia. On je pozvao putnike da redovno prate vebsajt kompanije, kao i naloge na društvenim mrežama, da bi uvek bili u toku sa merama koje srpska nacionalna avio-kompanija preduzima da bi svojim putnicima omogućila bezbedno i udobno putovanje.

Upotreba zaštitnih maski za lice obavezna je na svim letovima Air Serbia i za putnike i za članove posade. Dodatna zaštitna oprema koju bi putnici poneli sa sobom (rukavice i viziri) dozvoljena je i dobrodošla. Pored toga, avioni u floti Air Serbije koji će se koristiti za letove biće kompletno dezinfikovani svakog dana. Kada je reč o putničkim kabinama, važno je napomenuti i da su Airbus avioni u floti Air Serbije, opremljeni vazdušnim HEPA filterima (High-Efficiency Particle Filters), kojima se kontroliše protok, ponovna cirkulacija i prečišćavanje vazduha. S druge strane, kod ATR aviona u floti Er Srbije, po preporuci proizvođača, a u vezi sa merama sprečavanja širenja korona virusa, uvedena je posebna procedura koja omogućava maksimalno cirkulisanje vazduha.

Usluga na letu biće pojednostavljena, sa fokusom na minimalni kontakt. To uključuje uklanjanje časopisa i brošura. U prvom periodu, u skladu sa preporukama zdravstvenih stručnjaka, neće biti keteringa, već će biti služena samo voda, da bi se sprečilo često skidanje maske i tako smanjio rizik od prenošenja virusa. Za pojedine kategorije putnika uvedene su i neke posebne pogodnosti, pa će tako svi putnici stariji od 65 godina imati prioritet pri prijavi na letu, bez ikakve naknade, dok će porodice koje se prijavljuju na let to moći da učine putem namenskih šaltera, da bi prijava protekla što brže i efikasnije. Hrana će biti služena na letovima za Njujork, kada budu ponovo pokrenuti 6. juna.

Air Serbia je ranije saopštila da će u periodu od 21. maja do 14. juna organizovati ograničeni broj letova do aerodroma London Heathrow, Frankfurta, Ciriha i Beča. Pored toga, od 29. maja, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, počeće postupno obnavljanje letova do pojedinih destinacija u regionu, kao što su Ljubljana, Podgorica, Tivat, Sarajevo, Banjaluka i Skoplje.

Air Serbia će obnoviti i komercijalne letove do Njujorka 6. juna, dok će od 13. juna broj prekookeanskih letova biti povećan na dva nedeljno. Ukoliko budu ukinuta ograničenja putovanja u Evropskoj uniji od 15. juna, Air Serbia planira da poveća broj letova u putničkom avio-saobraćaju.

Saopštenje i fotografija: Air Serbia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije