Prvi Bomabardier-ov avion CSeries od jula leti za SWISS

Novi Bombardier-ov avion CSeries CS100 koji će leteti za švajcarski SWISS dobio je nadimak "whisperjet" zbog toga što je veoma tih.

Datum / Date: 11.07.2016.

Autor / Author: Aviatica

Prvi od 30 aviona Bomabardier CSeries (CS100) koje je SWISS poručio od kanadskog proizvođača stigao je 1. jula u Cirih.

SWISS je prvi avio prevoznik na svetu koji će u saobraćaju imati ovaj potpuno novi avion proizveden po najsavremenijoj tehnologiji.

Ovi avioni postavljaju nove standarde kada je reč o komfortu tokom leta. Nivo buke je dvostruko niži od sličnih tipova aviona, a potrošnja goriva je za 25 posto manja.

Uključivanje u redovan saobraćaj ovog aviona očekuje se 15. jula na liniji od Ciriha do Pariza. Odmah potom avion će biti upućen i na letove prema Mančesteru, Pragu, Budimpešti. Krajem avgusta CS100 će leteti do Varšave i Brisela, a u septembru do Nice, Štutgarta, Hanovera, Milana, Firence i Bukurešta. Ovaj avion će postepeno menjati Avro RJ100.

EUrest16_T_CrewClose_700x350_NS_NL

Prvi CS100 za SWISS nosi registarsku oznaku HB-JBA, a nazvan je „Kanton Cirih“, zato što će upravo stanovnici ovog švajcarskog kantona najbolje osetiti sva poboljšanja uvođenjem ovog aviona u saobraćaj. Zbog njegovog tihog rada biće značajno smanjen nivo buke u naseljima oko prometnog ciriškog aerodroma. Avion je već dobio i nadimak „Whisperjet“ (whisper=šapat) zbog toga što je veoma tih.

Putnički kapacitet aviona je 125 mesta u dve putne klase: ekonomskoj i bizni. Sedišta su postavljena u odnosu: 2+3. Prozori su, u skladu sa najnovijim tehnološkim trendovima, veći pa omogućavaju više prirodne svetlosti unutar kabine i stvaraju utisak njene prostranosti.

Avion predstavlja značajnu promenu za SWISS, kome će doneti znatne operativne uštede, a u ovoj kompaniji ističu i da će zbog novog modela aviona biti otvoreno dodatnih 150 radnih mesta.

Foto: SWISS

Foto: SWISS

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije