Qatar Airways postao suvlasnik aviokompanije Meridiana

Qatar Airways saopštio da je kompletirano preuzimanje 49 posto udela u italijanskom avioprevozniku Meridiana.

Datum / Date: 06.10.2017.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Andrea Buzzacchi, Planespotters

Aviokompanija Meridiana (IG/ISS) iz Olbije (Sardinija, Italija), druga po veličini italijanska aviokompanija, dobila je novog suvlasnika. Qatar Airways, nacionalna aviokompanija Katara, postala je vlasnik 49 posto akcija preduzeća AQA Holding, koje upravlja Meridijanom.

Većinski vlasnik, sa 51 posto udela, ostaje italijanska kompanija Alisarda, koja je do sada bila jedini vlasnik Meridijane.

Akbar Al-Baker, generalni direktor Qatar Airways-a je izjavio tim povodom da se „raduje radu sa Meridijanom na osnaživanju njene pozicije na tržištu i povećanju mreže linija u Italiji, Evropi, SAD i drugim regionima“.

Meridiana trenutno raspolaže sa starijom flotom koju čini 16 aviona Boeing 737, 767 i MD-82, a prema planu Qatar Airways-a flota će biti obnovljena avionima Boeing 737 MAX, Boeing 787 (Dreamliner) i Airbus A330.

Poslovi plan i imenovanje novog generalnog direktora Meridijane će biti objavljeni uskoro, a očekivanja Qatar Airways-a su da ovaj prevoznik postane najveći italijanski prevoznik i da bude konkurentan na evropskom tržištu.

Qatar Airways već poseduje 20 posto udela u IAG-u, krovnoj kompaniji koja upravlja avioprevoznicima British Airways, Iberia i Vueling, kao i 15 posto udela u južnoameričkom avioprevozniku LATAM, koji je nastao spajanjem čileanskog LAN-a i brazilskog TAM.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije