Alitalia se prodaje u delovima

Nakon odustajanja Ryanair-a u igri za Alitaliju ostali easyJet, Norwegian, Lufthansa i neimenovani kineski investitor.

Datum / Date: 09.10.2017.

Autor / Author: Aviatica

Italijanska vlada je pomerila rok za dostavljanje ponuda za spas svoje nacionalne aviokompanije Alitalije koju je prethodni strateški partner Etihad Airways napustio nakon što je kompanija u maju otišla u stečaj kako bi izbegla bankrot. Novi rok je umesto 2. oktobra pomeren za 16. oktobar 2017.

Jedan od razloga za produženje roka je i odustanak Ryanair-a koji je važio za najozbiljnijeg kandidata. Italijanska vlada je dovela u pitanje mogućnost Ryanair-a da učestvuje u tenderu nakon što je ova kompanija otkazala 20.000 letova do kraja marta 2017. Italija će sada sprovesti istragu kako bi utvrdila da li je Ryanair prekrišio zakone Evropske unije. Prethodno je ova kompanija saopštila da odustaje od tendera za Alitaliju jer je pritisnuta velikim problemima u sopstvenom dvorištu.

Trenutno se u Italiji kao potencijalni investitori pominju easyJet i Norwegian, ali i neimenovani kineski investitor. Vlada Italije, navodno, namerava da rasparča Alitaliju na više delova koje bi potom prodavala svaki posebno. Ideja je da se ime „Alitalia“ kao svetski poznati brend na neki način zaštiti i sačuva. Ne postoje očekivanja da Alitalia ostane u ovom obliku u kom je danas.

Kao potencijalni investitor za letački deo stečajnog paketa veoma stidljivo se pominje Lufthansa, za koju se u italijanskim medijima kaže da je bila spas za mnoge posrnule velike nacionalne aviokompanije, koje su nakon investiranja Lufthanse postale profitabilne i stabilne (SWISS posle kolapsa Swissair-a, Brussels Airlines nakon propasti Sabene i Austrian Airlines).

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije