Qatar Airways u minusu zbog arapske blokade

Qatar Airways u minusu nakon godinu dana blokade od strane nekoliko arapskih zemalja predvođenih S. Arabijom.

Datum / Date: 24.09.2018.

Autor / Author: Aviatica

Qatar Airways je objavio gubitak od 69 miliona američkih dolara u poslovnoj 2017. godini (12 meseci od marta 2017. do marta 2018.) Rezultat koji na prvi pogled ne izgleda strašno imajući u vidu gubitke nekih drugih globalnih aviokompanija, ali je zapravo dosta veliki minus imajući u vidu da je prethodni rezultat bio 770 miliona dolara u plusu.

Upravo toliko je Qatar Airways koštala blokada kojoj je izložen od strane nekoliko arapskih država (Saudijske Arabije, Bahreina, UAE, Egipta, Jemena i Maldiva)

Akbar Al Baker, izvršni direktor Qatar Airways-a je ranije upozorio da se gubitak može očekivati kao posledica krize u kojoj se kompanija našla.

„Ova turbulenta godina za nama imala je neizbežan uticaj na naš finansijski rezultat, što je posledica nelegalne blokade kojoj je izložena naša kompanija“, rekao je Al Baker.

Blokada koja je počela u junu 2017. imala je snažan uticaj na Qatar Airways, koji je automatski prestao da leti do 18 destinacija u zemljama koje su Kataru uvele sankcije. Letovi ka mnogim drugim destinacijama su takođe bili pogođeni blokadom jer je prelet preko zemalja koje su uspostavile blokadu bio u potpunosti onemogućen. Na taj način letovi do  mnogih važnih destinacija su postali skuplji jer se do tamo moralo leteti znatno dužim, obilaznim rutama.

Qatar Airways je zbog blokade prevezao i 9 posto manje putnika. Sa 32 miliona od marta 2016. do marta 2017. broj putnika je pao na 29,2 miliona u narednom 12-mesečnom periodu.

Iz kompanije ipak poručuju da uprkos blokadi i ostvarenom minusu oni nastavljaju da se razvijaju. Uspostavljeni su letovi do 24 nove destinacije od kad je uvedena blokada, nabavljaju se novi avioni i zapošljavaju novi radnici. Nastavljena su i ulaganja širom sveta. Udeo u Cathay Pacific-u je povećan na 10 posto, dok je veoma uspešno realizovano i pokretanje aviokompanije Air Italy na osnovama italijanske aviokompanije Meridiana, u kojoj Qatar Airways ima 49% vlasništva.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije