Radi se na osnivanju nove crnogorske nacionalne aviokompanije 2 Montenegro

Već počele aktivnosti na osnivanju nove crnogorske nacionalne aviokompanije koja će se zvati "2 Montenegro".

Datum / Date: 30.12.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Montenegro Airlines

Ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore, Mladen Bojanić, potvrdio je da su već danas počinju aktivnosti na osnivanju nove crnogorske nacionalne aviokompanije.

On je u gostovanju u emisiji Reflektor na  kanalu TV Vijesti izjavio kako će se nova kompanija zvati „2 Montenegro“ („To Montenegro“ što u prevodi znači „Za Crnu Goru“, kako je pojasnio).

„Montenegro Airlines je bio neodrživ onakav kakav je. Užaren krompir je dat novoj vladi, koja će novu kompaniju napraviti onako kako treba i da ne liči na Montenegro Airlines“, izjavio je ministar.

Nova kompanija bi trebalo da bude osnovana brzo, a trenutno se radi na pronalaženju načina da se premosti jaz između prestanka rada Monentegro Airlines-a i nove kompanije. Vlada će pokušati da uradi sve što je u njenoj moći da obezbedi funkcionisanje Montenegro Airlines-a  još nekih dva-tri meseci dok ali to neće biti tako lako.

„Želimo da održimo Montenegro Airlines u životu samo do formiranja nove kompanije. Crna Gora je turistička zemlja i moramo da imamo nacionalnu aviokompaniju“, rekao je Bojanić za Reflektor.

Potvrđeno je i da je Montenegro Airlines u poslednje vreme rizikovao dosta i da je bilo samo pitanje dana kada bi kompanija ostala bez nekog od aviona jer je postajala opasnost da ga neko negde zapleni zbog dugovanja. Čak je rečeno kako je nedavno otkazan let za Beč, zbog duga crnogorskog avio prevoznika prema Eurocontrolu.

Najveći problem predstavljaju vezane ruke države po pitanju finansijske pomoći nacionalnom avio prevozniku. Zbog strogih zakona o zaštiti konkurenciji veoma će biti teško da se pomoć obezbedi.

2 Montenegro bi trebalo da preuzme neke od najvažnijih linija Montenegro Airlines-a. Ideja je da se stvori manja i efikasnija aviokompanija, sa manje zaposlenih, koja će poslovati odgovorno. Bojanić je izjavio i da će nova kompanija promeniti kompletan vizuelni identitet te da će avioni imati na sebi više crvene boje.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije