Ryanair može da preuzme Laudamotion

Odlukom Evropske komisije Ryanair može da preuzme aviokompaniju Nikija Laude Laudamotion.

Datum / Date: 16.07.2018.

Autor / Author: Aviatica

Evropska komisija je odobrila preuzimanje nedavno osnovane austrijske aviokompanije Laudamotion od strane irskog Ryanair-a.

Ryanair, koji već poseduje četvrtinu akcija Laudamotion-a namerava da preuzme celu kompaniju nakon sklapanja partnerstva sa Nikijem Laudom, vlasnikom i osnivačem Laudamotion-a.

U izjavi za medije, Ryanair je potvrdio da je posvećen razvoju glavnih tržišta Laudamotion-a kao što su Austrija, Nemačka i Španija. Iz ove kompanije su ujedno optužili Lufthansu da opstruira učvršćivanje Laudamotion-a.

Prema navodima irskog avioprevoznika, Lufthansa nije ispunila obavezu dobijenu od Evropske komisije da devet aviona preuzetih od Air Berlina isporuči Laudamotion-u čime onemogućava ovu kompaniju da ostvari svoje planove razvoja. Nemački gigant je ujedno optužen da Laudamotion-u nije isplatio 1,5 milion evra nadoknade za najam aviona sa posadama koji su leteli za ovu kompaniju tokom od marta do maja.

Lufthansa je negirala ove optužbe i izjavila da su neosnovane. Prema nalogu EK, Lufthansa je ponudila Laudamotion-u da kupi svih 11 aviona koliko su obavezni da im predaju, ali su iz ove kompanije odbili predlog i zahtevali da iznajme avione umesto da ih kupe. Od 11 aviona samo su dva za sada u Laudamotion-u, prema ugovoru o najmu, dok devet preostalih kasni i po svemu sudeći ne zna se kada će stići. Lufthansa se pravda da je raskinula ugovor zbog toga što Laudamotion nije platila najam ta dva aviona prema ugovoru.

Laudamotion je nastala kada je Niki Lauda, otkupio aviokompaniju NIKI, ćerku kompaniju bankrotiranog Air Berlina. Lufthansa je takođe želela da preuzme NIKI, ali joj to nije odobreno od strane antimonopolske komisije Evropske unije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije