Sabre izbacio Aeroflot iz globalnog rezervacionog sistema

Reagujući na rusku invaziju na Ukrajinu i na sankcije prema Rusiji, globalni rezervacioni sistem Sabre izbacio Aeroflot iz distribucije.

Datum / Date: 04.03.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Dmitry Zherdin

Sabre, jedan od najvećih globalnih rezervacionih sistema, prekinuo je distributivni ugovor sa Aeroflotom, najvećom ruskom avio-kompanijom koja je u vlasništvu države.

Sabre Corportation, tehnološka kompanija koja upravlja globalnim rezervacionim sistemom koji predstavlja žilu kucavicu u avio-saobraćaju, doneo je odluku o momentalnom prekidu pružanja usluga ruskoj avio-kompaniji, čime će letovi ove kompanije postati nedostupni za kupce preko agencija i online rezervacionih sistema.

Razlog za raskid ugovora o distribuciji je u sukobu u Ukrajini protiv koga se u kompaniji Sabre snažno zalažu. U saopštenju za javnost, Sabre navodi da će pažljivo pratiti razvoj situacije i da će uskladiti svoje poslovanje sa važećim sankcijama protiv Rusije.

Svi letovi Aeroflota su već sklonjeni iz rezervacionih sistema. Ruska avio-kompanija se suočava sa masovnom zabranom letova ka evropskim zemljama, SAD i Kanadi. Jedina mogućnost da se iz Evrope i Severne Amerike stigne do Moskve je preko Beograda i Istanbula pošto Srbija i Turska nisu uvele zabranu za ruske letove, te samim tim se ni same nisu našle na listi recipročnih mera Rusije.

Air Serbia je veoma brzo uspela da dobije odobrenje ruskih vazduhoplovnih vlasti da poveća broj letova pa tako sada između Beograda i Moskve leti 15 puta nedeljno umesto osam. Povećan je i kapacitet na ovim letovima i umesto uobičajenog Airbus-a A319, sada na ovoj liniji saobraća veći Airbus A320 ili čak širokotrupni Airbus A330 sa 257 putničkih mesta. Iako Srbija nije uvela zabranu letova za ruske avio-kompanije, one ne mogu da lete na linijama između dve zemlje jer nemaju dozvolu za korišćenje vazdušnih prostora nama okolnih zemalja.

U Turskoj je situacija drugačija, pošto je prelet ruskih aviona moguć, a kako ne postoji uzajamna zabrana to su avio-kompanije iz obe zemlje nastavile sa održavanjem svih postojećih linija.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije