South African Airways pred bankrotom

Aviokompanija Južnoafričke Republike, South African Airways, dobila je zaštitu od poverilaca kako bi izbegla bankrot.

Datum / Date: 05.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: South African Airways / Facebook

South African Airways (SA/SAA), državna aviokompanija Južnoafričke Republike, potvrdila je da je od Vlade dobila zaštitu od bankrota.

Kompanija je ušla u proceduru stečaja, tokom koje će biti zaštićena od poverilaca, a kako bi izbegla bankrot. Odluka je doneta nakon propalog pokušaja da se kompanija vrati u plus, pošto je finansijsku 2017/18. završila sa minusom od 330 miliona evra.

Prema pisanju medija, ova kompanija će dobiti finansijsku pomoć od Vlade Južnoafričke Republike u iznosu od 222 miliona evra, ali će morati da primeni veoma strog plan restruktuiranja kako bi se izvukla iz debelog minusa. To neće biti tako lako, pošto kompanija nije videla plus na svom računu još od 2011. godine, uprkos tome što je država u nju upumpala preko tri milijarde evra novčane pomoći ukupno od 1994.

U aviokompaniji, koja je jedna od najstarijih na svetu (postoji od 1934. godine) zaposleno je preko pet hiljada radnika ali ih ima još hiljadu u zavisnim kompanijama kao što je low-cost avio prevoznik Mango, SAA Cargo, SAA Tehnika i Air Chefs. South African Airways raspolaže flotom od 50 aviona od čega je 17 uskotrupnih iz familije A320 (7xA319, 10xA320) i 31 širokotrupni, većinom Airbus A330/340, a među njima i četiri najnovija Airbus-a A350-900. Kargo flotu čine tri Boing-ova 737-300 u teretnoj verziji.

Avioni South African Airways-a lete do 14 gradova u Južnoafričkoj Republici, 18 u Africi i 9 na ostalim kontinentima (Dubai, Hong Kong, Frankfurt, Minhen, London, Njujork, Vašington, Sao Paulo i Pert).

Članica je Star Alliance  od 2006. kada je prethodni put restruktuirana i postala profitabilna. Sreća je kratko trajala, samo do 2011. a potom su ponovo počeli problemi. Kompaniju poslednjih godina prate brojni problemi koji imaju veze sa korupcijom. U novembru je bila suočena sa velikim štrajkom radnika koji je trajao sedam dana.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije