Laudamotion pod specijalnim nadzorom zbog problema sa održavanjem aviona

Austrijska podružnica Ryanair-a Laudamotion stavljena pod specijalan nadzor vazduhoplovnog direktorata Austrije.

Datum / Date: 06.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: © Marvin Mutz / "OE-LOQ Airbus A320-200 Laudamotion PMI 2019-07-02 (16a)" / CC-BY-SA 2.0

Austro-control, državni direktorat civilnog vazduhoplovstva Austrije, stavio je krajem novembra pod specijalni nadzor aviokompaniju Laudamotion (OE/LDM) koja je ćerka kompanija Ryanair-a sa sedištem i bazom u Beču.

Razlog za ovu strogu meru su uočeni nedostaci u procesu održavanja aviona koje sprovodi tehnička služba ove kompanije na aerodromu Švehat u Beču.

„Radi se o izuzetnim merama kakve se retko donose“, rekao je portparol Austro-controla Markus Pohanka vazduhoplovnom novinaru Kurtu Hofmanu koji piše za Air Transport World (ATW). Iz ove organizacije su potvrdili da su tokom provere otkrili nedostatke u organizaciji tehničke službe održavanja aviona.

U pojašnjenju odluke navedeno je da bezbednost nije ugrožena, ali se od Laudamotion-a zahteva hitno rešavanje problema od strane kompanije. Iz same kompanije kao i iz Ryanair-a koji je njen vlasnik nije bilo nikakvog saopštenja povodom ovog događaja.

Vanredna inspekcija kompanije je započeta još u septembru zbog učestalih incidenata, a poslednji u nizu, koji se dogodio 25. novembra, je zainteresovao i javnost kada se zapravo i saznalo da je kompanija pod posebnim nadzorom.

Incident na letu za Dablin

Već prilikom poletanja aviona Airbus A320 sa aerodroma u Beču za Dablin, 25. novembra, došlo je do problema u komunikaciji sa kontrolnim tornjem. U avionu su mogli da čuju kontrolore, ali ovi nisu mogli da čuju posadu aviona. Nekako u isto vreme, piše Aviation Herald, sajt koji prati sve incidente u vazdušnom saobraćaju, došlo je do kratkotrajne pojave neobičnog mirisa u kabini aviona. Miris poput mentola ili sredstva za dezinfekciju se kasnije ponovo pojavio. Tokom leta ka Dablinu, jednoj putnici je pozlilo i ona se iz čista mira onesvestila. Prilikom sletanja na aerodrom u Dablinu, ponovo se osetio čudan miris u putničkoj kabini, ovog puta daleko intenzivniji i kabinsko osoblje je prijavilo da ima iznenadne glavobolje i mučnine. Avion je po sletanju isključen iz saobraćaja. Radi se o tek nabavljenom avionu koji je za ovu kompaniju stigao iz Indonezije samo pet dana pre ovog, prvog komercijalnog leta koji je imao za Laudamotion. Istraga o ovom incidentu je u toku, potvrdio je austrijski ministar saobraćaja koji je rekao da bi ishod mogao biti visoka novčana kazna kompaniji.

Foto: © Marvin Mutz / „OE-LOQ Airbus A320-200 Laudamotion PMI 2019-07-02 (16a)“ / CC-BY-SA 2.0
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije