Srbija ponovo uvela vize za državljane Irana

Nakon kritika iz EU i zbog povećanog broja migranata, Srbija ponovo uvela vize za državljane Irana.

Datum / Date: 12.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

Vlada Srbije je 8. oktobra donela odluku o prestanku važenja Odluke o ukidanju viza za ulazak u Republiku Srbiju za državljane Islamske Republike Iran. Ova odluka je dan kasnije objavljena u Službenom glasniku, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja ili 17. oktobra.

„Vizni režim sa Iranom je ponovo uveden jer je jedan broj građana te zemlje, na žalost, zloupotrebio ukidanje viza“, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u Skupštini Srbije.

Čak su tri iranske aviokompanije obavljale redovan saobraćaj između dve zemlje nakon što su ukinute vize. Osim Iran Air-a, Teheran i Beograd su povezivali i Mahan Air i Qeshm Air. Ove dve su čak letove obavljale sa širokotrupnim avionima velikog kapaciteta. Nedeljno je bilo i šest letova od čega tri ili četiri velikim avionima čiji je kapacitet preko 250 putnika.

Početkom godine kada je do Beograda leteo samo Iran Air (nacionalna aviokompanija Irana) broj putnika u dolasku je bio do 1000 na mesečnom nivou. Sa ulaskom još dve kompanije na tu liniju ovaj broj se značajno povećao i iznosio je preko 1000 na nedeljnom nivou. Prema podacima do kojih je došla Aviatica, broj putnika na povratnimn letovima, iz Beograda za Teheran je od 30 do 40% manji nego na dolaznim letovima.

Postojala je jasna sumnja da su ti putnici koji se ne vraćaju nakon završenog paket aranžmana u srpskoj prestonici zapravo ilegalni imigranti koji, najčešće, preko Bosne i Hercegovine (prelaskom Drine) traže dalje put na Zapad. Broj iranskih imigranata je povećan u zemljama EU, zbog čega je Srbiji upućena oštra kritika, a nezvanično su se iz nevladinog sektora pojavile informacije da EU planira da kazni Srbiju ponovnim uvođenjem viza za naše državljane.

Tokom septembra, dve iranske aviokompanije Qeshm Air i Mahan Air, iznenada otkazuju sve preostale letove ka Beogradu uprkos i dalje veoma jakoj potražnji, što znači da su već tada znali da Srbija ponovo planira uvođenje viznog režima. Iran Air i dalje leti dva puta nedeljno, ali je pitanje da li će se i ovi letovi nastaviti.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije